سیستم‌تان روشن نمی‌شود، پاور به پاور کنید!

حتما اصطلاح باتری به باتری را شنیده‌اید که هنگام ضعیف شدن باتری اتومبیل و استارت نخوردن آن استفاده می‌شود. البته باتری به باتری هم برای خود آدابی دارد چه برسد پاور به پاور. اگر کنجکاوید و یا نیاز دارید برای برآورده‌سازی نیاز برق سیستم خود از توانی بیشتر بهره‌مند شوید، در این مقاله با ما همراه باشید.

اغلب برای بررسی ترکیب سخت‌افزاری سیستم خانگی یا اصطلاحا کانفیگ سیستم به سایت‌های مختلف اینترنتی و یا مجلات کامپیوتری و فورم‌های مختلف مراجعه می‌کنیم. اگر دقت کرده باشید، برای هر کانفیگ منبع تغذیه مورد نیاز نیز پیشنهاد می‌شود. زیرا تهیه منبع تغذیه با توان مناسب یکی از ضرورت‌های مونتاژ سیستم است و اغلب افراد هنگام خرید این قطعه گرانقدر توجهی به نیاز به توان بیشتر در آینده ندارند و پاوری را خریداری می‌کنند که جواب‌گوی نیاز برقی سیستم فعلی است.

تصور کنید سیستم بسیار قدرتمندی تهیه کرده‌اید و به تمامی توان آن نیاز دارید. چند ماه بعد می‌خواهید یک کارت گرافیک دیگر و یا حتی در حالت بلندپروازانه‌تر دو کارت گرافیک دیگر به سیستم فعلی بیفزایید؛ یعنی سیستمی به ۳ کارت گرافیکی! حال برای آنکه این کارت‌ها خوش و خرم و فارغ از هرگونه کاستی توان کار کنند، باید پاور بسیار گران‌قیمتی تهیه کنید که نه تنها ۹۰۰ وات توان مصرفی کارت‌های گرافیکی (۳۰۰ وات به ازای هر کارت) را تامین می‌کند، بلکه دیگر قطعات سیستم را نیز تغذیه نموده و علاوه بر آن یارای محافظت از قطعات را در برابر نوسانات برقی نیز دارد. خرید این پاور (یک میلیونی و خورده‌ای تومانی!) بار سنگینی بر دوش شما می‌گذارد، مضاف بر اینکه تازه پول کارت گرافیکی را نیز پرداخته‌اید. در این زمان است که ماهنامه رایانه‌خبر همچون همیشه در کنار شماست و ما به شما کمک می‌کنیم تا نیازی به خرید پاور جدید نداشته باشید و فقط با اضافه نمودن یک پاور (قدیمی) دیگر به پاور فعلی به توان مصرفی مورد نظر برسید.

البته این ترفند فقط برای افزودن یک پاور نیست و در واقع چندین پاور را می‌توان با این نحو سری نمود. لطفا برای آنکه مشکلات سر راه انجام پروژه را به حداقل برسانید سعی کنید حتما از پاورهایی با یک برند همنام و سری یکسان استفاده نمایید. این امر برای آن است که از هرگونه ناسازگاری به دلایل مختلف و متعدد جلوگیری نمایید. در ادامه برای سری کردن پاورها چندین راهکار ارایه می‌شود.

 

سوتیتر

برای سری کردن دو یا چند پاور با هم تاکید می‌شود از پاورهایی با یک برند همنام و با مدل یکسان استفاده نمایید.

 

خودتان دست به کار شوید

در این روش لازم است تا دانش مقدماتی از علم الکترونیک داشته باشید. این بدان مفهوم نیست که نیاز به مطالعه کتاب چندصد صفحه‌ای در این خصوص داشته باشید اما حداقل از نحوه سیم‌کشی، بار الکتریکی و پیکربندی‌های سری و موازی سر در بیاورید تا در این وانفسا روح پاور را از بدنش جدا نکنید!

 

اقلام مورد نیاز برای این روش عبارتند از:

  • ۲ کانکتور مادگی ۲۴ پین ۱۲ ولت ATX
  • ۱ کانکتور نری ۲۴ پین ۱۲ ولت ATX
  • سیم نمره ۱۸ AWG‌ برای تمامی پین‌ها به جز پین ۱۱ که به سیم نمره ۲۲ نیاز دارد. اگر کارت‌ها هر یک حدود ۳۰۰ وات برق مصرف می‌کنند حتما از سیم‌های ۱۶ و یا بالاتر استفاده کنید تا حین کار اصطلاحا سیم آب نشود.
  • ابزار کانکتور ATX
  • ۲ مقاومت ۱۰ اهم ۱۰ وات

 

در استاندارد ATX طبق استاندارد برای هر پین باید از رنگی خاص استفاده شود. لطفا برای سیم‌کشی از دیاگرام ارایه شده در شکل ۱ کمک بگیرید.

01

شکل ۱ : با پیروی از کد رنگی فوق از بروز اشتباه بپرهیزید

 

برای اتصال دو پاور باید از یکی از پاورها به پاور دیگر دو سیم بکشید. این سیم‌ها یکی از پین ۱۶ (سبز) و دیگری پین ۱۷ (مشکی) که در شکل ۲ نشان داده شده است کشیده می‌شوند. وقتی این سیم‌ها اتصال کوتاه می‌شوند پاور روشن شده و با قطع شدن این اتصال، پاور خاموش می‌شود. پس این سیم‌کشی برای آن است که هر دو پاور همزمان با هم روشن شوند تا از برقراری جریان در جهت اشتباه جلوگیری شود.

 

حال خیلی ساده تمامی سیم‌ها را با طول یکسان حدود ۱۰ سانتی‌متر قطع کنید. در هر دو سر سیم‌ها به اندازه ۵ میلی‌متر روکش سیم‌ها را بردارید. حال با استفاده از ابزار کانکتور ATX پین‌های فلزی را به انتهای سیم‌ها متصل کنید. البته برای پین‌های ۱۶ و ۱۷ باید یک سیم اضافه دیگر نیز به پین متصل کنید.

به بیانی دیگر:

  • یک پورت مادگی که باید به پورت نری متصل شود (پورت ۱ به پورت ۲).
  • پین ۱۶ همان پورت مادگی باید به پین ۱۶ پورت مادگی دیگری وصل شود (پورت ۱ به پورت ۳).
  • پین ۱۷ همان پورت مادگی باید به پین ۱۷ پورت مادگی دیگری وصل شود (پورت ۱ به پورت ۳).

 

حال باید سیم‌کشی مطابق شکل ۲ شده باشد.

02

شکل ۲: کار نهایی چیزی شبیه این باید باشد

 

تنها کار باقی مانده آن است که کانکتورهای ۲۴ پین هر دو پاور را به مجموعه‌ای که ساخته‌اید متصل نمایید. سپس کانکتور نری را به مادربورد متصل کنید. برای دیگر قطعات نیز بهتر آن است که نیمی از آنها را به یک پاور و بقیه را به پاور دیگر متصل کنید. اغلب پاورها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که مکانیزم تقسیم بار به نحوی است که اگر تمامی ریل‌ها مورد استفاده قرار نگیرند ولتاژ یک ریل کمتر از حدی که باید باشد خواهد بود. برای اطمینان در این خصوص به اطلاعات فنی پاور مراجعه کنید. اگر چنین بود ابتدا باید دو مقاومت ۱۰ اهمی را به صورت موازی به هم متصل نموده و سپس یک سر آنها را به پین‌های ۵ ولت (قرمز رنگ) و سر دیگر را به پین اتصال (مشکی) آزاد یکی از کابل‌هایی که به مادربورد وصل نشده متصل کنید. با موازی کردن مقاومت‌ها جریان بین این دو مقاومت تقسیم شده و گرمای حاصله نیز نصف شده و از هر دو مقاومت دفع خواهد شد.

 

راهکارهای دیگر

کانکتور Add2PSU یک کانکتور ساده است که کار اتصال دو منبع تغذیه به یکدیگر را به سادگی برای شما انجام می‌دهد. تمام کاری که باید بکنید آن است که کانکتور ۲۴ پین یکی از پاورها را به بورد متصل نموده و کانکتور ۴ پین Molex دیگر پاور را به بورد Add2PSU متصل نمایید.

طراحی این بورد بسیار ساده است. کانکتور ۴ پین Molex یک سوییچ رله را فعال می‌کند که این رله نیز به نوبه خود پین‌های ۱۶ و ۱۷ کانکتور ۲۴ پین ATX را اتصال کوتاه نموده و در نتیجه به محض روشن شدن نخستین پاور، پاور دوم نیز روشن خواهد شد. با این بورد شما می‌توانید هر تعداد منبع تغذیه را که بخواهید به یکدیگر متصل نمایید.

03

شکل ۳: قطعه Add2PSU همراه یک سوییچ رله عرضه می‌شود

 

پاورهایی با طراحی خاص

آخرین راهکار آن است که منبع‌های تغذیه‌ای خریداری نمایید که برای اتصال به یکدیگر طراحی شده‌اند. برای مثال پاورهای سری Antec HCP با امکانی تحت عنوان OC Link عرضه می‌شوند که با این امکان می‌توان دو پاور این چنینی فارغ از نگرانی در خصوص پارامترهایی همچون توازن بار یا تلورانس فرکانسی به یکدیگر متصل نمود. به عنوان مثال مدل Antec HCP-850 در بازار ایران به قیمت تقریبی ۸۵۰ هزار تومان فروش می‌رود که قابلیت OC Link را دارد.

04

شکل ۴: پاور Antec OC Link تمامی دردسرها و البته جذابیت کار را از بین می‌برند!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا