هوش مصنوعی

آلفابت از هوش مصنوعی جهت کشف دارو بهره می‌برد

آلفابت شرکتی را تاسیس کرده است که هدف از کشف داروها و انجام پژوهش در این زمینه با استفاده از امکانات هوش مصنوعی دارد.

شرکت مادر گوگل یعنی آلفابت به‌تازگی شرکتی را با نام Isomorphic Laboratories تاسیس کرده است که از هوش مصنوعی جهت کشف دارو بهره می‌برد. فعالیت این شرکت مبتنی بر «دیپ‌مایند» (DeepMind) است که زیرمجموعه‌ی دیگر آلفابت است که در استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص و پیش‌بینی ساختار پروتئین‌ها کاری ساختارشکنانه‌ انجام داده است.

Isomorphic Laboratories از این موفقیت برای ساخت ابزارهایی که به کشف مواد دارویی جدید کمک می‌کند، نهایت استفاده را خواهد کرد. «دمیس حسابیس» (Demis Hassabis) که مدیر عامل دیپ‌مایند است، همچنین مدیر عامل این شرکت خواهد بود اما در عین حال فعالیت این دو شرکت مجزا از یکدیگر خواهد بود و بعضی از اوقات همکاری خواهند کرد.

سال‌ها است که متخصصان، هوش مصنوعی را روشی سریع‌تر و ارزان‌تر برای کشف مواد دارویی جهت درمان بیماری‌های مختلف برمی‌شمارند. با هوش مصنوعی می‌توان دیتابیس‌های مولکول‌ها را اسکن کرد تا به‌عنوان مثال، بهترین مولکول‌ها که مناسب یک هدف بیولوژیکی خاص هستند را پیدا کرد یا برخی ترکیبات را تعدیل و تنظیم یا اصطلاحاً فاین تیون (Fine-tune) کرد. طی دو سال گذشته صدها میلیون دلار در شرکت‌هایی که چنین ابزاری با استفاده از هوش مصنوعی تولید می‌کنند سرمایه‌گذاری شده است.

حسابیس در گفت‌وگو با Stat News اظهار داشته است که Isomorphic مدل‌هایی را خواهد ساخت که پیش‌بینی می‌کنند داروها چگونه با بدن انسان تعامل برقرار می‌کنند. این شرکت از کار دیپ‌مایند روی ساختار پروتئین نهایت بهره را خواهد برد تا تشخیص دهد که تعامل پروتئین‌های متعدد با یکدیگر به چه صورت خواهد بود. البته Isomorphic شاید داروهای مخصوص خود را تولید نکند اما در عوض مدل‌های ساخته‌ی خود را به شرکت‌های دیگر به فروش خواهد رساند و روی شراکت با شرکت‌های داروسازی تمرکز خواهد داشت.

تولید و آزمایش داروها چالش دشوارتری نسبت به بررسی ساختار پروتئین‌ها است. یک ماده‌ی دارویی که با توجه به عملکردش در سطح شیمیایی بسیار موثر به نظر می‌رسد، ممکن است پس از استفاده‌ی انسان یا حیوان آن‌طور که باید عمل نکند. شیمی‌دان و نویسنده «درک لو» (Derek Lowe) تابستان امسال در مجله‌ی ساینس نوشته است که بیش از ۹۰ درصد داروهایی که مرحله‌ی آزمایش بالینی می‌رسند اثرگذاری کافی را ندارند.

دستاوردهای دیپ‌مایند و فعالیت‌هایی که Isomorphic Laboratories با استفاده از هوش مصنوعی صورت خواهد داد، می‌توانند بسیاری از موانع پژوهشی در خصوص داروها را از سر راه محققان بردارند ولی قطعاً راه حلی سریع برای چالش‌های بی‌شمار تولید داروها نخواهند بود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا