چند روزی از پایان ثبتنام کاندیداهای انتخابات ششمین دوره سازمان نظام صنفی رایانهای میگذرد و شاهد سکوتی مرگبار در فضای پیکار میان دو اتحاد فراگیر به سرلیستی آزاد معروفی و اتحاد هم آفرینی صنفی به سرلیستی حسین اسلامی هستیم.
در میانهای که همگان منتظر تثبیت صفآرایی این دو قطب ناهمگون هستند، نجوایی از دور به گوش میرسد. نجوایی که این استعداد را دارد که به نعرهای حاکی از حضوری صفشکن و رایشکن کاندیداهای شرکتهای نرمافزاری بدل شود. با دقت به تعداد و نام کاندیداهای ثبتنام شده از بین ۶۴ کاندیدای باقیمانده تا به امروز در انتخابات، اطلاعات مهمی قابلدرک است. از آنجائی که قریب به ۳۰ درصد از کاندیداها نمایندگان شرکتهای کاملاً نرمافزاری بوده و تعداد قابلتوجهی از شرکتها اگر شرکت نرمافزاری صرف نباشند شرکتهایی هستند که فراخور تولیداتشان دپارتمان تولید نرمافزار دارند. دراینصورت، پیشبینی میشود منبع تولید نجوا، زمزمهی انحصار حداقل ۶ تا ۸ صندلی برای شرکتهای نرمافزاری را با صدای رسا و بلند فریاد کند.

روشن است که در میان کاندیداها پرتعدادترین نوع شرکتهای نرمافزاری، تولیدکننده نرمافزارهای سازمانی، پورتال و اتوماسیون اداری ERP, HIS, BI, BPMS, DMS و غیره است که با داشتن ۱۲ کاندید در جایگاه اول دستهبندی موضوعی کاندیداها قرار دارند. همچنین از آنجائی که بیشتر این کاندیداها از ۶ کمیسیون نرمافزارهای پیشرفته سازمانی، اتوماسیون اداری و پورتال، کمیسیون نرمافزارهای پخش و فروشگاهی، کمیسیون صادرات نرمافزار و کمیسیون نرمافزارهای سلامت الکترونیکی، کمیسیون تازه تأسیس هوش مصنوعی و همچنین کمیسیون مغزافزاری آموزش و پژوهش سازمان نصر تهران هستند لذا انگشتها در لحظه نخست، به سمت سعید امامی چهره پیشکسوت و محبوب دوره پنجم کمیسیونهای نرمافزاری سازمان اشاره میکند. سعید امامی مدیرعاملِ شرکت قدیمیِ آگاهان و باسابقه چندین دوره عضویت هیئتمدیره انجمن انفورماتیک ایران و یکی از مشاوران عالی و فعالین برجسته صنعت نرمافزار محسوب شده و از پیش از انقلاب در این عرصه حاضر بوده است، بهطور ویژه، در دورهی مدیریت محمدباقر اثنیعشری و هیئتمدیره حاضر، توانست بیشازپیش قدرتِ تیمسازی، مقبولیت و ارزش محوری خود را با کسب محبوبیت بالایی در نزد مدیران عامل شرکتهای نرمافزاری به رخ همگان بکشد.
امامی در هفتههای گذشته، با دعوت و رأی هیئتمدیره نصر تهران به هیئت نظارت بر انتخابات پیوست و عرفآً و قانوناً امکان جانبداری و طرفداری از کاندیدا یا کاندیداهایِ خاصی را ندارد. خود او نیز که از چندین ماه گذشته با تأسیس پویش حمایت از صنعت نرمافزار بر طبل ترویج و تشویق مشارکت حداکثری در انتخابات کوبیده است، اعلام نموده بود که هدف این پویش حمایت از یک لیست انتخاباتی خاص نیست، بلکه امیدوار است با تشویق مشارکت حداکثری شرکتهای نرمافزاری در انتخابات، تحولی بنیادین را در ادامه فعالیتهای سازمان نصر رقم بزند. لیکن کمتر کسی میتواند نجواهای در حال شنیده شدن را، بیارتباط با حمایتها، تشویقها و دغدغهمندی این مردِ باتجربه، شیکپوش و پرانرژی نرمافزار ایران را بداند. با مطالعهی سوابق صنفی کاندیداها، بدون تردید بارزترین ویژگی عمده نرمافزاریها را باید سوابق صنفی و همچنین صددرصد خصوصی بودن و مستقل بودن آنها دانست.
بهزعم بسیاری بدخیمی فاحشِ دو لیست معروفی و اسلامی را حضور کاندیداهای بزرگ، ولی بیسابقه در فعالیت صنفی میدانند. درست در نقطه مقابل طلاییترین و برجستهترین ویژگی این ماکت-لیستِ نرمافزاری این است که اکثر آنها نهتنها جایگاههای مهمی در کمیسیونهای سازمان نصر را به خود اختصاص دادهاند بلکه با عملکرد متحد و ارزشمدارانهای در طول سه سال باعث شدهاند که کمتر شرکتی برای احترام به چنین لیست احتمالی، تردید کند. این موج سوم بهشرط تقویت، برهم زنندهترین سوژهی قابل تأمل این روزهای نصر تهران محسوب میشود.
با عدم حضور سعید امامی برای لیست نرم افزاری ها، فضای انتخابات به صورت سنتی در انتظار شنیدن یک نام است. نامی که به عنوان ناخدای عرضه نرم افزار، کشتی نرم افزاری ها را به ساحل مقصود برساند.
در این میان نام چند نفر دیده میشود و به زعم بسیاری گزینه جوان، معتقد به کار صنفی و با رویکردهای جمع گرایانه دیده می شود، حسین زارعان است.

حسین زارعان با تجربه طولانی تولید، استقرار نرم افزارهای مالی، اداری و منابع انسانی و همچنین صادرات نرم افزار، عضو هیئت مدیره شرکت رایان نظم در مدت کوتاهی مسیری قابل قبول را با انجام تحقق دستاوردهای قابل قبولی در صنف طی کرده است، نشان داده است که طعم خوش تجربه، تخصص، جوانی را یکجا به ذائفه مخاطب می چشاند، عملکرد وی در صندلی ریاست کمیسیون صادرات سازمان نظام صنفی تهران، نمونه ای از به میدان آمدن وی بود. این پیام از وی شنیده شده است که می توند در تبدیل سازمان نظام صنفی به یک سازمان فراملی موثر باشد. تمام امیدها برای این نیروی جوان و در عین حال با تجربه به عنوان سر لیست نرم افزارها، زمانی نقش بر آب میشود که نام وی را در لیست آزاد معروفی و در جایگاهی بالاتر از بیژن عباسی مدیر عامل ایرانسل مشاهده می کنیم. نزدیکان به وی معتقدند، زارعان به رغم ۳ سال حرکت دوشادوش مدیران عضو کمیسیون های نرم افزاری، در کوران انتخابات، خود را وفادار به لیست فراگیر صنفی و آزاد معروفی دانسته و نشانه ای از حضورش در نجوای صنفی نرم افزارهای دیده نمی شود.

با کاوش در لیست کاندیداها، دومین گزینه که صلابت رهبری کردن نرم افزارهای را دارد، مجید اورعی، نیروی جوان و دارای انگیزه این گروه است. مجید اورعی مدیرعامل آگاه، صبور و فعال شرکت عصرفناوری دانش است. وی به همراه شریک خود محمدرضا معبودیان سه صندلی نایب رئیسی یک صندلی ریاست کمیسیون را بر عهده داشته و این دو نفر به لحاظ مسئولیت اجتماعی، خدمات بسیار ارزنده ای به سازمان نصر تهران ارائه نموده اند. ظاهرا شایستگی مجید اورعی به حدی است که سازمان وی را به عنوان نماینده خود در کارگروه تعامل پذیری دولت معرفی نموده است. اساسا همگان، اختصاص این صندلی را به سازمان نصر، نتیجه پیگیری ها و تعامل کمیسیون های نرم افزاری و درایت و حمایت محمد باقر اثنی عشری می دانند. از این روی پیش بینی می شود که حضور مجید اورعی به عنوان سرلیست نرم افزارها تنها اقبال باقیمانده ی نرم افزاری ها برای هدایت این گروه است.
از دیگر افرادی که طی این دوره نزدیک به جبهه نرمافزاریها و بهنوعی محبوب نرمافزاریها دیدهشده است، صائبه سلوکی است.

بانوی کارآفرین، باتجربه و خوشاخلاقی که هم سابقه صنفی گستردهای دارد، هم نفوذ نزدیکی در بدنه فناوری اطلاعات دولت دارد. صائبه سلوکی کارنامه صنفی بلندی دارد، از ریاست هیئتمدیره دو دوره در نصر استانی تا دبیری سازمان نصر کشور، ریاست کمیسیون آموزش. وی همچنان به برخی چهرههای جریانهای قدیمی و ریشهدارِ صنفی، آشنایی و وابستگیِ زیادی دارد.
اگر این شایعه صحت داشته باشد که نرمافزاریها بر سر خانم صائبه سلوکی با کمیسیون آموزش به اجماع رسیده باشند بهتر است این تیزهوشی را به آنها تبریک بگویم که توانسته است یک بانوی باسابقه در حوزه آموزشهای تخصصی فناوری اطلاعات و مهارتهای نرم را برای تکیه زدن به یکی از صندلیهای هیئتمدیره با خود متحد کنند.
او با ارادهای راسخ و صبوری کمنظیرش بدون حاشیه و سروصدا، دستاورد ارزشمند ورود آموزشهای تخصصی IT با اولویت نرمافزار و برنامهنویسی را در سیستم آموزشی مدارس دولتی در سطح ملی در دو سال گذشته محقق و اجرایی کرده است. ایشان هماکنون نماینده سازمان کشور در تعاملات حوزه آموزش و سایر موضوعات مرتبط در سازمان فناوری اطلاعات است.

دکتر خلیل بسطامی و محمدصادق کریمی دبیر و نایبرئیس کمیسیون نرمافزارهای پیشرفته سازمانی دیگر چهرههای فعال و نامآشنای این گروه هستند. خلیل بسطامی علاوه بر حضور در هیئتمدیره در کسوت بازرس علیالبدل توانسته است با فعالیت همزمان در چندین کمیسیون همچون آموزش، نرمافزارهای پیشرفته سازمانی، اینترنت اشیا و کلان داده نزد فعالان صنفی از مقبولیت لازم برخوردار باشد.
کارِ اردوگاهِ فرضی نرمافزاریها به اینجا ختم نمیشود. نامهای دیگری در میان کاندیداها و در بین اتحاد احتمالی نرمافزاریها دیده میشود که بهشرط تشکیل اردوگاه، میتوانند بازی برخی کاندیداهای دو لیست دیگر را به نفع کاندیداهای فعال صنفی نرمافزاری بر هم زنند.

نامهای دیگری مانند مظاهر مرجانیِ خوشاخلاق، جوان و محترم دارای صندلی ریاستِ کمیسیون نرمافزارهای پخش و فروشگاهی بهتنهایی میتواند عدد بسیار قابلتوجهی را از قبیله خود به سبد رأی نرمافزاریها بیفزاید. در حالی که تلاشهای او در ساماندهی امور مرتبط با نرمافزارهای فروشگاهی از او جایگاهی تکنوکرات و مقبول ایجاد کرده است میتوان به حرکتهای صنفی او همچون تلاش در ایجاد ارتباط سازنده با نهادهای نظارتی و سیاستگذار همچون دفتر توسعه کاربرد فناوری اطلاعات وزارت صمت اشاره نمود.
این در حالی است که چهره خوش آتیه صنف نرمافزار یعنی حمیدرضا زارع عضو هیئتمدیره شرکت حساب رایان، رئیس کارگروه تحول دیجیتال شهرداریها است. وی سکاندار کارگروهی است که بسیاری از شرکتهای بزرگ نرمافزاری همچون رایورز، ایران سیستم، رایان نظم، سبز داده افزار، صفا رایانه و… را در امور صنفی مرتبط با شهرداریها رهبری میکند. وضعیت حضور شرکتهای بزرگ نرمافزاری ایران در ذیل تمام کارگروهها و کمیسیونهایی که نرمافزاری در طول ۳ سال فعالیت مستقیم به همین روال است.
فراموش نکنیم طلاییترین و رأیآورترین ویژگی این لیست، رفتار ارزشی این افراد است که همگان بر آن اذعان دارند و نشان میدهد اقبال این افراد تا همینجا میتواند اقبال را از برخی لیستها برباید آنها زمانی که بهزعم برخی تحلیلها، اعتماد به دلسوزی، کارایی و حضور مستمر کاندیداهای شرکتهای بزرگ در صندلی هیئتمدیره جای شک دارد.
پیش از آنکه به امیرمسعود اسکوئیلر خوشسابقه که نامش در میان کاندیداها میدرخشد پرداخته شود، نام دکتر افشین نیاکان مؤسس و مدیر شرکت پر سابقه اطلاعرسانی پیوند دادهها بهعنوان نماینده یکی از کمیسیونهای مؤثر و خبرساز سازمان که شاکرحسینی را در رأس خود دارد نمایان میشود. این دو تن، سبد رأی شرکتهای بزرگ حوزه سلامت را میتواند به دنبال خود بکشاند چهرهای بسیار خوشنام و پر سابقه و فعال در امور صنفی و کاملاً آشنا به قوانین و مقررات حوزه سلامت است. سوابق اجرایی او در بدنه حوزه سلامت از یکسو و سوابق تخصصی پزشکی و اجرایی نزدیک به سه دهه فعالیت در حوزههای فاوا موجبات محبوبیت او در همصنفیهای خود را فراهم آورده است.

امیرمسعود اسکوئیلر که مدیرعامل شرکت ایران رایانه است، خود بهتنهایی یکی از پیشروان دهه ۷۰ و ۸۰ صنعت نرمافزار ایران است که بهخوبی از مناسبات، چالشها و معضلات این صنف و این صنعت آگاه است. شاید تنها گزینهی جدی نرمافزاری که پیشبینی میشود در روزهای گذشته مورد دعوت دو لیست دیگر قرارگرفته باشد اسکوئیلر است. اسکوئیلر در درخشان لیست کاندیداهاست که چه در صندلی هیئتمدیره تکیه بزند و چه نزند با حضورش در میان لیست انتخابات تا همینجا پیام روشن به شرکتهای نرمافزاری مبنی بر بازستاندن حقوق ازدسترفتهشان داده است، بیتردید حضور وی بهروشنی چراغ انتخابات میافزاید. هرچند تاکنون پیشکسوت آرام و متین نرمافزاری، ظاهراً تمایلی به سرلیستی نرمافزاریها از خود نشان نداده است ولی نمیتوان کولهبار پر از تجربه و بینش وی را برای سرلیستی نرمافزاری و تأثیرگذاری در هیئتمدیرهی آتی را نادیده گرفت. حضور اسکوئیلر در هر لیستی میتواند، به پیشکش شدن رأی اهالی قدیمی نرمافزاری صنف منجر شود.
مسلم است اندیشیدن در مورد حجم بلوک رأیی که رفتار نجیب و جمعگرایانه ی این افراد، میتوانند کسب کنند، مخاطرهای جدی است برای هر صفآرایی است، همزمان هوش جمعیِ رأیدهندگان تفاوت کاندیدای مستقل و غیرمستقل، تفاوت کاندیدای دارای سابقه صنفی یا بدون شناخت و فرهنگ کار صنفی را میدانند، آنچنانکه حضور افراد دلسوز و مسئولیتپذیر میتواند طعنهای دلچسب باشد در برابر حضور نام کاندیداهایی که بدون داشتن هرگونه شناخت و یا سابقه کار صنفی در سازمان نصر، در لیستهای معروفی و اسلامی جای گرفتهاند.
هرچند کماکان برجستگان کاندیداهای نرمافزاریهای محدود به این اسامی نیست و چهرههایی مانند خسرو سلجوقی مرد آشنای دولت الکترونیک که امروز در وجههی یک شرکت نرمافزاری پا به میدان انتخابات صنفی گذاشته است یا اصغر رضانژاد عضو سابق و دبیر سابق سازمان نصر، مجید ناقدی نیا مؤسس و مدیر شرکت تیم یار کیش،آقای فریدون کاکاوند رییس هیات مدیره شرکت سیگما ازفعالان کمیسیون پورتال و اتوماسیون اداری، علیرضا عابدی نژاد از گروه دادهپردازی دوران و مهدی علیاکبریان از شرکت ساختارهای اطلاعرسانی نوین گستر و تنی چند از دیگر مدیران شرکتهای نرمافزاری در لیست مذکور به چشم میخوردند لیکن این احتمال میرود که قرابت و نزدیکی این افراد میتواند اتحادی کوچک و بیادعا را شکل داده و نجوا را به نعرهای رسا بدل سازد. آیا این سرآغازی است برای انتقام یک دهه کمتحرکی و کم اقبالی نرمافزاریها؟
لینک کوتاه: