به نظر میرسد که افت ارزش بیتکوین و اقدامات تاثیرگذار اخیر روی بازار رمزارزها نهایتاً به کاهش قیمت کارت گرافیک منجر خواهند شد.
تهیهی کارت گرافیک طی سال گذشته سختتر از هر زمان دیگری شده و افزایش تقاضا به همراه کمبود تراشه وضعیت را چالشبرانگیز ساخته است. درحالی در ابتدا انتهای این شرایط مبهم به نظر میرسید ولی حال ظاهراً میتوان به بهبود وضعیت امیدوار بود. به گفتهی همکار انویدیا در تولید مادربورد یعنی ASRock، افت ناگهانی ارزش بیتکوین ممکن است روی بازار کارت گرافیک تاثیرگذار باشد.
بر هیچکس پوشیده نیست که قیمت کارتهای گرافیک در حال حاضر وابسته به بازار استخراج رمزارزها از جمله بیتکوین است. با توجه به اینکه ۲۵ درصد از کارتهای گرافیک به فروش رسیده در ۲۰۲۱ متعلق به ماینرهای رمزارز بوده، بخش قابل توجهی از تقاضای کارت گرافیک به این دسته تعلق داشته است. بهطور دقیقتر ماینرها در سهماههی اول ۲۰۲۱ حدود ۷۰۰ هزار کارت گرافیک رده بالا و میانرده خریداری کردهاند و ارزش بازار حدود نیم میلیارد دلاری را به خود اختصاص دادهاند که رقم چشمگیری است.
حال با تغییر بازار رمزارز میتوان انتظار بهبود وضعیت را برای کاربران معمولی که به دنبال تهیهی کارت گرافیک هستند داشت. ماه گذشته برای دنبالکنندگان بازار رمزارز بسیار سخت بوده و بیتکوین به علاوهی چند ارز دیگر افت ارزش خود را تجربه کردهاند. ارزش بیتکوین دهها هزار دلار کاهش پیدا کرده است.
بخشی از افت ارزش بیتکوین به «ایلان ماسک» (Elon Musk) و شرکت تولید خودروهای الکتریک آن تسلا برمیگردد. وی در ماه آپریل اعلام کرد که این شرکت دیگر این ارز را در معاملات و فروش خودروهای خود نمیپذیرد و اظهار داشت که «رمزارز ایدهی خوبی است اما نباید به ضرر محیط زیست تمام شود». وی در ماه می با ماینرها ملاقاتی داشت و همگی به توافق رسیدند تا یک «شورای استخراج بیتکوین» (Bitcoin Mining Council) تشکیل دهند تا «شفافیت در زمینهی مصرف انرژی» را ترویج بدهند و اقدامات و برنامههایی که در راستای حفظ و پایداری زمین صورت میپذیرد را سرعت و قوت بخشند. این احتمال وجود دارد که تسلا در آینده باری دیگر بیتکوین را در معاملات خود بپذیرد اما زمانی در این باره تجدید نظر خواهد کرد که ماینرها از انرژی پاک برای استخراج رمزارز استفاده کنند.
عامل دیگری که میتواند در معقولتر شدن قیمت کارت گرافیک موثر باشد ممنوعیت گستردهی چین برای استخراج رمزارز است. البته این کشور سالها است که در تلاش برای جلوگیری از اوجگیری رمزارزها است. دولت چین به پردازشگران پرداخت و موسسات مالی دستور داده است تا از این پس جلوی انجام تراکنشها با استفاده از رمزارزها را بگیرند.
تخمین زده میشود که ماینرهای چینی ۶۵ درصد از کل ظرفیت استخراج در سراسر جهان را به خود اختصاص دادهاند و با اقداماتی که چین در پیش گرفته است، تقاضا برای کارتهای گرافیکِ مناسب برای استخراج پایین خواهد آمد.
لینک کوتاه: