در جریان بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی الکامپ، سری به غرفه استودیوی سورنا گیمز (sourena games) زدیم و با مدیر رسانه و محتوای این استودیو، مصاحبهای را انجام دادیم. با ما همراه باشید.
استودیوی سورنا گیمز در بیست و پنجمین نمایشگاه الکامپ در تهران، دارای یک غرفه تقریبا بزرگ و با تمرکز بسیار برروی بازی Zula بود. این استودیو که سابقه ساخت عناوین شناخته شدهای مانند «تراوین» و «سیاووش» را در کارنامه خود دارد، این روزها بیشتر با بازی Zula شناخته میشود؛ یک شوتر آنلاین که محصول مشترک چند کشور (ایران، ترکیه و…) است و با کمپین تبلیغات عظیمی که در مدت اخیر به راه انداخته، توانسته بازیبازان داخلی بسیاری را به سمت خود جذب کند.
با این که Zula را در رسانههای اجتماعی، ایونتها و وبسایتهای مختلف مشاهده میکنیم، اما شاید بسیاری از مردم سوالهایی را در مورد این عنوان داشته باشند و حال، ما سعی کردیم تا برخی از این سوالات را از مدیر رسانه و محتوای استودیوی سورنا گیمز، یعنی آقای دانیال نوروزی بپرسیم.
ابتدا از آقای نوروزی درخواست کردیم که یک توضیح کلی درباره بازی ZULA و استودیوی سورنا گیمز ارایه کند که ایشان ترجیح دادند که با توضیح در مورد سورنا حرف های خود را آغاز کنند:
اول دوست دارم از سورنا شروع کنم و بعد به زولا هم میرسیم. چون زولا تنها یکی از محصولات سورنا گیمز محسوب میشود و با توجه به این که هماکنون مرکزیت کار ما به بازی زولا منعطف شده، خیلی از مردم در این روزها سورنا را با زولا میشناسند.
سورنا گیمز حدود ۱۵ سال است که در صنعت بازیسازی در حال فعالیت است. ما در سال ۱۳۹۱ بازی سیاووش را داشتیم و حتی بازی تراوین را نیز سورنا گیمز به ایران آورده بود و خیلی هم در میان مردم محبوب شد. اما در حال حاضر تمرکز ما بیشتر منعطف به زولا هست تا بتوانیم این عنوان را که توانسته در سه سال اخیر مخاطبان بسیاری جذب کرده و موفقیت کسب کند را گسترش دهیم. ما سعی داریم تا بازی زولا را نه تنها از لحاظ کاربر، بلکه از لحاظ پرستیژ و برندینگ، محبوب تر کنیم.
-نظرت درباره تبلیغات و برندینگ زولا چیه؟
اگر بخواهم صادقانه بگویم، کار برندینگ و تبلیغاتی بازی زولا با یک سری کم کاریها همراه بود که تقصیر این اتفاق بر گردن ما و رسانهها است. ما این ایراد را به خودمان هم میگیریم که خیلی کار PR ارزشمندی برای بازی انجام ندادیم و همانطور که خودت میدانی، این کار به تبلیغات بنری خلاصه شده است. ما سعی داریم هماکنون که تعداد یوزر (کاربر) به مقدار مطلوبی رسیده، روی برندینگ بازی کار کنیم و از وجهه فرهنگ سازی و از وجهه رسانهای عمل کنیم و از همین طریق، نقاط قوت و ضعف کار را مشخص تر کنیم تا مخاطبان بتوانند مانند بازیهای دیگر، بازی را بررسی کنند.
-چه محتوای جدیدی برای زولا در دست ساخته؟
ما همواره سعی میکنیم تا بازی بزرگتر و بزرگتر شود. ما هماکنون در حال کار برروی یک بهروزرسانی جدید برای زولا هستیم که یک حالت «بتل پس» یا به عبارتی «زولا پس» به بازی اضافه می کند و در واقع یک سری سرویس پریموم برای بازی محسوب میشود که با خرید آن میتوانید یک سری امکانات را جدا از بازیبازان عادی دیگر داشته باشید. همچنین قرار است برروی حالت بتل رویال (Battle Royale) بازی زولا کار شود که احتمالا در سال جاری شاهد عرضه شدن آن خواهیم بود. علاوه بر همه اینها، نسخه موبایل بازی در دستور کار قرار گرفته که البته هنوز تاریخ عرضه دقیق یا تقریبی آن مشخص نیست. با عرضه این موارد، یوزر بیشتری به بازی جذب میشود و بازی گسترش پیدا میکند.
-همکاری استودیوی سورنا گیمز با تیمهای خارجی (مانند تیم ترکیه) به چه شکلیه؟ آیا در ایران تنها کارهای رسانهای انجام میشه یا بخش تولید هم داریم؟
لازم است یک توضیح کوتاه درباره این موضوع بدهم. بازی زولا هماکنون یک عنوان محصول مشترک است و تقریبا کسی نمیتواند ناشر بودن را ادعا کند. زولا یک بازی محصول مشترک محسوب میشود که ما در ایران هم کارهای تولید آن را انجام میدهیم و محتوایی که ما تولید می کنیم حتی به صورت جهانی هم عرضه میشود. به عنوان مثال، مپ (نقشه) پرسپولیس یا تهران که آنها را در بازی مشاهده میکنید، به صورت جهانی در دسترس قرار دارد یا اسلحههایی شبیه به سلاح ایرانی که در بازی موجود هستند، در کل دنیا در دسترس هستند. به همین دلیل است که ما به زولا یک «بازی ایرانی» یا «بازی بومی» نمیگوییم بلکه این عنوان یک اثر محصول مشترک و بین المللی است. کشورهای بسیاری مانند ترکیه، آمریکا، برزیل و البته ایران برروی بازی کار میکنند و تیم ما هم تاثیر بسیاری در ارتقای بازی دارد.
-از دید یک ژورنالیست و نه از دید یک بازیکن عادی، با نگاه به بازی زولا متوجه میشم که این بازی از نظر فنی و بصری خیلی ضعیفه! زولا از چه موتوری استفاده میکنه و آیا برنامهای برای ارتقای بصری بازی وجود داره؟
در مورد ضعیف بودن بازی از نظر بصری، حرف شما را قبول دارم. موتور بازی کاملا به صورت In House (داخلی) است و نام خاصی هم ندارد. اگر بخواهم در مورد جنبه فنی بازی صحبت کنم، باید بگویم که زولا یک بازی Free To Play (رایگان) است و شما از یک بازی رایگان، هیچگاه انتظار گرافیک یک بازی AAA ندارید. اگر بخواهیم زولا را با رقبای ایرانی خود مقایسه کنیم، باید بگوییم که این بازی از نظر فنی خیلی بهتر از عنوانی مانند Crossfire است و من هر زمان بازی زولا را میبینیم، چه از نظر فنی و چه از نظر گیمپلی به یاد نسخههای قدیمی سری Call of Duty میافتم. شوتر و گان پلی بازی استاندارد و راضی کننده است و در حدی قرار دارد که بازیباز ایرانی وقتی بازی را میبیند یا تجربه میکند، حس بدی ندارد. شاید برای یک مخاطب هاردکور و حرفه ای که Rainbow Six و Battlefield و Apex Legends بازی میکند، زولا خیلی جالب نباشد اما برای مخاطبان معمولی تر، این بازی میتواند خیلی جذاب باشد. از طرفی انجین (موتور) بازی بسیار سبک (کم تقاضا) طراحی شده و برای اجرای آن به سخت افزار قدرتمندی نیاز نیست. شما حتی میتوانید با یک رایانه شخصی ۱۰ سال قبل هم بازی را اجرا کنید و با توجه به بازار آشفته سخت افزار در ایران و قیمتهای بالا، این موضوع میتواند بسیار مهم باشد.
-تیم سورنا گیمز در ایران از چند نفره تشکیل شده؟
اگر بخواهیم به صورت کلی بگویم، تیم سورنا گیمز در ایران شاید به حدود ۵۰ نفر برسد و در حال حاضر هم کار افزایش نیرو را در دستور کار قرار دادهایم. ما چند استودیو در ایران داریم- البته نمی توان به آنها استودیو گفت و بهتر است بگوییم که تیمهایی وجود دارند- و سعی میکنیم که این تیمها را وارد یک مجموعه واحد کنیم زیرا تعدادشان بالا رفته و کنترل آنها سخت شده است
– ادامه راه رو برای بازی زولا چطور میبینی؟
پیشتر گفتم که ما هماکنون برروی بالاتر بردن محبوبیت بازی تمرکز کردهایم. قبلا تبلیغات انجام شده، کاربران بسیاری به این بازی جذب شدند و به جامعه طرفداری مد نظرمان و حتی بیشتر از آن دست پیدا کردیم.
حتما میدانی که بازار PC در ایران یک بازار مرده است و تمام بازیسازان در حال ساخت بازی موبایلی هستند و کسی برای PC بازی نمیسازد. در همین بازار، زولا وارد شده و قشر قابل توجهی را به سمت رایانههای شخصی بازگردانده است. حال، در این میان اصلی ترین هدف ما این است که تبلیغات کنونی را هدفمند تر کنیم و با کمک رسانهها، تیم روابط عمومی سورنا گیمز و البته فرهنگ سازی، کار را پیش ببریم.
-ممنون از وقتی که به ما دادی…
لینک کوتاه: