بهتازگی اپل سریعترین تراشه ۵ نانومتری دنیا را با نام A14 Bionic معرفی کرد. این تراشه قادر است تا قدرت لازم برای پردازش کارهای آیپد ایر ۲۰۲۰ و آیفون ۱۲ را تأمین کند.
بالاخره کنفرانس مطبوعاتی اپل با شعار Time Flies برگزار شد و در این مراسم بسیار مهم، چند محصول نوظهور اپل معرفی شدند. یکی از این محصولات آیپد ایر ۲۰۲۰ بود که علاوهبر طراحی مدرنش، حضور تراشه A14 بایونیک در آن، ازجمله ویژگیهای جذابش بهشمار میرود.
طبق یک سنت همیشگی اپل در شهریور هرسال خانواده جدید آیفون خود را همراه با سری جدید تراشههای A به جهان معرفی میکند؛ اما در مراسمی که چند شب گذشته برگزار شد، خبری از خانواده آیفون نبود. در این مراسم شاهد قرارگیری تراشه A14 بایونیک درون آیپد ایر ۲۰۲۰ بودیم که گفته میشود قدرت پردازشی سری آیفون ۱۲ نیز از همین تراشه تأمین خواهد شد.
این تراشه که سریعترین تراشه موجود در جهان است، قدرت پردازشی پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکیاش نسبتبه نسل قبل بهبود یافته است. طبق ادعای اپل، این نخستین تراشهایست که برپایه لیتوگرافی ۵ نانومتری در دنیا تولید شده است. چنین ادعایی بیراه نیست چراکه درحال حاضر، تراشههای اندرویدی تماما برپایه لیتوگرافی ۷ نانومتری هستند.
از مزیتهای لیتوگرافی ۵ نانومتری این است که نسبتبه نسل قبلی دارای قدرت پردازشی بیشتر و مصرف انرژی کمتر هستند. طبق گفته اپل، این تراشه نوظهور ۱۱.۸ میلیارد ترانزیستور دارد و که در مقایسه با تراشههای ۷ نانومتری ۴۰ درصد افزایش یافتهاند. اپل همچنین ادعا کرده است که این ترانزیستورها در هرثانیه ۱۱ تریلیون عملیات انجام میدهند.
آیپد ایر ۲۰۲۰ باوجود طراحی جذابی که دارد، قیمت آن نسبتبه آیپد پرو کمتر است. طبق این موضوع پیشبینی میشود نسل جوان استقبال خوبی از این محصول داشته باشند. تراشه ۵ نانومتری A14 Bionic قدرت انجام بازیهای سنگین ویدئویی را برای گیمرها فراهم خواهد کرد، از این رو آیپد ایر ۲۰۲۰ حتما مورد توجه گیمرها قرار خواهد گرفت.
در آیپد ایر ۲۰۲۰ میتوان ویرایش تصاویر را سریعتر انجام داد. این موضوع برای تمام اپلیکیشنهای حاضر در دسته اپهای تحلیلی صادق است. اپل ادعا میکند که تراشه جدیدش موتور عصبی ۱۶ هستهای دارد. این قابلیت سبب شده تا توانایی دستگاه در بخش یادگیری ماشین بهبود یابد. این ویژگی همچنین تمامی وظایفی که باید برمبنای هوش مصنوعی انجام شوند را به بهترین نحو ممکن اجرا میکند.
پیشتر اشاره کردیم که این تراشه انرژی کمتری نسبتبه نسل قبل مصرف میکند، این مزیت سبب شده تا عمر باتری دستگاههای مجهز به این تراشه بیشتر شود. اگر در رابطه با ویژگیهای این تراشه کنجکاو باشید بد نیست بدانید که این محصول دارای ۶ هسته است که دو هسته قدرتمند اصلی و ۴ هسته کممصرف را شامل میشود. اپل برای بیان مزیتهای A14 بایونیک، آن را با تراشه A12 مقایسه کرده است. این اقدام کمی عجیب بهنظر میرسد چراکه A12 دوسال پیش تولید شده است و بعد از آن اپل تراشه A13 را نیز معرفی کرده بود. بههرحال بهگفته اپل، A14 در زمینه پردازش عادی ۴۰ درصد و در زمینه پردازش گرافیکی ۳۰ درصد بهتر از تراشه A12 عمل میکند.
سال پیش بود که اپل مدعی شد تراشه A13 تا ۲۰ درصد سریعتر از A12 عمل میکند. با مقایسه این اعداد و ارقام در مییابیم که CPU تراشه نوظهور اپل نسبتبه A13 تا ۱۷ درصد سریعتر و GPU آن ۸ درصد سریعتر است. این موضوع بیانگر آن است که A14 نسبتبه A13 تغییر چندانی نداشته است جز اینکه قدرت پردازشی بیشتر را در مقابل مصرف انرژی کمتر ارائه میدهد.
اپل در زمان معرفی تراشههای خود حرفی از سرعت کلاک آنها نمیزند، اینبار نیز طبق همین رسم قدیمی عمل کرده و اطلاعاتی از سرعت کلاک تراشه A14 در دست نیست. بهگفته اپل، آیپد ایر ۲۰۲۰ با مجهز شدن به A14 تا ۱۰ ساعت شارژدهی دارد. نقش تأمین کننده انرژی قطعات آیپد ایر ۲۰۲۰ را یک باتری ۲۸.۶ واتساعتی ایفا میکند. در مدل پیشین این محصول از باتری ۳۰.۸ واتساعتی استفاده میشد. اپل در رابطه با تراشه جدید خود تعاریف زیر را منتشر کرده است:
- دو برابر سریعتر از «محبوبترین لپتاپ ویندوزی»
- سه برابر سریعتر از «سریعترین تبلت اندرویدی»
- شش برابر سریعتر از «سریعترین کرومبوک»
با این حال اپل به نام دستگاه خاصی اشاره نکرده است. ساخت تراشه A14 برای اپل موفقیت بزرگی محسوب میشود و اختصاص دادن یک مراسم برای معرفی آن چندان تعجببرانگیز نیست؛ چراکه استفاده از یک تراشه قدرتمند تجربه کاربری دستگاههای مجهز به آن را برای افراد لذتبخشتر میکند.
لینک کوتاه: