بهتازگی دولتها میتوانند با استفاده از سیستم رهگیری ویروس کرونا که برروی محصولات اپل و گوگل نصب شده است، اطلاعاتی در رابطه با انتشار این بیماری بهدست آورند.
دو شرکت اپل و گوگل در یک اطلاعیه مشترک خبر از راهاندازی یک سیستم برای رهگیری ویروس کرونا دادند. این دو شرکت اعلام کردند مقامات دولتی ۲۳ کشور در ۵ قاره قابلیت دسترسی به این سیستم را خواهند داشت. گوگل و اپل به شرطی اطلاعات این سیستم را به مقامات دولتی تسلیم خواهند کرد که این دولتها درخواست شمارهتلفن از کاربران این سرویس نکنند.
نکته جالب توجه این است که کاربران این دو شرکت اعلام کردهاند گوگل و اپل از طریق این سیستم، حریم خصوصی آنها را نقض کردهاند، درحالیکه اپل و گوگل ظاهرا چنین تصمیمی ندارند. این ویژگی میتواند تاثیر مثبتی در روند کنترل بیماری کرونا داشته باشد، توسط این سیستم دولتها میتوانند افرادی را که بهاحتمال زیاد با فرد مبتلا به کرونا در ارتباط بودهاند شناسایی کنند و از آنها تست کرونا بگیرند. این سیستم توسط اپلیکیشنهایی خاص روی گوشی هوشمند نصب خواهند شد.
برخی از دولتها از این دو شرکت درخواست کردهاند تا این سیستم را بهگونهای طراحی کنند که بشود مکان کاربران را نیز رهگیری کرد. دسترسی به این ویژگی باعث میشود بتوان نقاطی را که مربوط به انتقال ویروس کرونا هستند را شناسایی کرد. از این طریق میتوان به ساکنین این مناطق از طریق پیامک هشدار داد تا بیشتر موارد بهداشتی را رعایت کنند تا مبتلا به بیماری کرونا نشوند. اما اپل و گوگل به این دولتها اعلام کردهاند که نمیتوانند از اطلاعات GPS برای یافتن مکان کاربران استفاده کنند. همچنین آنها نمیتوانند از کاربران اطلاعات شخصیشان را درخواست کنند.
بهگفته چستر ویسنیسکی، یکی از پژوهشگران شرکت امنیت سایبری Sophos این سیستم رهگیری محل تلاقی فناوری، حریم خصوصی و متخصصان بهداشتیست که باعث ایجاد یک نمودار وِن میشود. در این نمودار سه حوزه مذکور باهم همپوشانی نخواهند داشت.
پس از گوگل و اپل، استرالیا و بریتانیا و چند کشور دیگر تصمیم گرفتند تا سیستمی مشابه طراحی کنند اما خیلی موفق نبودند و سیستمشان با مشکلاتی روبهرو شده است. از جمله این مشکلات میتوان به مصرف بیش از حد باتری گوشیهای هوشمند اشاره کرد که باعث میشود کاربران تمایل زیادی به استفاده از آن نداشته باشند.
سیستمی که توسط همکاری اپل و گوگل طراحی شده است، از طریق بلوتوث فعالیت کرده و میتواند کاربرانی را که در فاصله پنج دقیقهای از هم باشند شناسایی کند. کشورهایی مانند اتریش، آلمان و سوئیس اعلام کردهاند قصد دارند بهجای سیستمهایی که خودشان طراحی کردهاند از این سیستم که حاصل همکاری اپل و گوگل است استفاده کنند. خبرگزاری رویترز اعلام کرده است که این سه دولت آمادگی خود را اعلام کردهاند تا در ازای استفاده از این سیستم، از کاربران درخواست اطلاعات شخصی نکنند.
اما در این میان دولتهای دیگری نیز هستند که تلاش میکنند سیستمی اختصاصی برای خود طراحی کنند. در همین راستا دولن نروژ قصد دارد تا اپلیکیشن خود را با نام Smittestopp با نمونهای که بر پایه سیستم اپل و گوگل است مقایسه کند. نروز برای توسعه این اپلیکیشن حدود ۵ میلیون دلار بودجه تعیین کرده و از طریق آن میتواند توسط GPS به دادههای مکان کاربران دسترسی پیدا کند. در این سیستم وارد کردن شماره تلفن همراه الزامیست. آماری که منتشر شدهاند نشان میدهند استفاده از این اپلیکیشن در نروژ بسیار کم بوده که البته میتوان آن را به پایین بودن آمار مبتلایان به کرونا مرتبط دانست. بهگفته گان پگی قائم مقام موسسه بهداشت عمومی نروژ اگر این سیستم که توسط گوگل و اپل طراحی شده است روند یافتم مبتلایان به گرونا را تسریع بخشد، دولت نروز نیز از آن استفاده خواهد کرد.
یکی دیگر از دولتهایی که توانسته به سیستم رهگیری کرونا دست پیدا کند، داکوتای شمالی، یکی از ایالات امریکاست. اپلیکیشنی که توسط این ایالت توسعه داده شده است Care19 نام دارد، سیستم این نرمافزار بهگونهایست که بر حافظه کاربران اتکا داشته و از آنها میخواهند تا هرگونه برخورد احتمالی با فرد درگیر کرونا را گزارش کنند. مقامات این ایالت اعلام کردهاند که قصد دارند تا بروزرسانی این اپلیکیشن را با نام Care19 Exposure منتشر کرده و آن را مشابه سیستم گوگل و اپل طراحی کنند.
همچنین دولت استرالیا اعلام کرده است مدتیست که سعی دارد با اپل و گوگل وارد مذاکره شده است تا بتواند با کمک این دو شرکت اپلیکیشن اختصاصی خود با نام COVIDSafe را ارتقاء دهد. البته کاربران استرالیایی برای استفاده از این اپلیکیشن باید شمارهموبایل، کد پستی منزل و حتی بازه سنی خود را ثبت کنند.
لینک کوتاه: