بررسی ویندوز ۱۱

بررسی ویندوز ۱۱: عصری جدید برای سیستم عامل مایکروسافت

مدتی پیش نسخه جدید ویندوز تحت عنوان ویندوز ۱۱ از سوی مایکروسافت معرفی شد. در ابتدا نسخه آزمایشی آن در دسترس کاربران قرار گرفت. اما حالا فروش دستگاه‌های پشتیبانی کننده از این نسخه و همچنین انتشار نسخه نهایی آن آغاز شده است. پس شاید وقت آن رسیده باشد که نکاهی جدی به ویندوز ۱۱ بیندازیم. ویندوز ۱۱ احتمالا آغازگر عصر جدیدی از سیستم عامل‌ها خواهد بود که با استقبال خوبی از سوی مردم روبرو خواهند شد. در این مطلب سیارنیوز به بررسی ویندوز ۱۱ و مرور ویژگی‌های این سیستم عامل هیجان انگیز مایکروسافت خواهیم پرداخت.

تغییرات ظاهری

بزرگترین تغییری که در بررسی ویندوز ۱۱ شاهد هستیم مربوط به نمای ظاهری آن است. لبه‌های تیز و مربعی مسطح پنجره‌های ویندوز جای خود را به به گوشه‌های گرد با افکت شیشه‌ای داده‌اند. به گفته مایکروسافت این کار با هدف ایحاد حس آسودگی خاطر و آرامش در کاربران انجام شده است. این تغییرات همان چیزی بود که پس از سال‌ها نیاز به آن در محصولات نرم افزاری مایکروسافت احساس می‌شد.

منوی استارت بهترین مکان برای مشاهده این تغییرات است. این منو در مرکز صفحه قرار داشته و دارای لبه‌های گرد است. ضمن اینکه دیگر خبری از کاشی‌های مربعی موجود در منوی استارت ویندوزهای ۸ و ۱۰ نیست. به نظر می‌رسد مایکروسافت تصمیم گرفته است منوی استارت را با طراحی ساده تری عرضه کند که تدبیر خوبی است.

همه نرم افزارهایی که بر حسب نیازتان پین کرده‌اید به همراه نوار جستجو و فایل‌های اخیرا استفاده شده در بالای منو دیده می‌شوند. حتی فایل‌هایی که بیش از همه با آن‌ها کار کرده یا برایتان مهم هستند هم جایی در این منو دارند. نکته مهم این است که فارغ از دستگاهی که از ویندوز ۱۱ در آن استفاده کرده‌اید می‌توانید این فایل‌ها را ببینید. این کار با استفاده از سرویس ابری مایکروسافت انجام می‌شود.

تغییرات منوی استارت ویندوز ۱۱
منوی استارت در ویندوز ۱۱ به کلی تغییر کرده است

این تغییرات در نوار وظیفه ویندوز هم دیده می‌شود. آیکون‌های موجود در این نوار هم به وسط آن منتقل شده‌اند. از آنجا که معمولا در نگاه اول به صورت ناخودآگاه چشممان به وسط صفحه می‌افتد ایجاد این تغییرات بسیار دلپذیر به نظر می‌آیند. مایکروسافت گفته است این کار با هدف نزدیکتر کردن کاربران به چیزهایی که در کامپیوترشان دوست دارند انجام شده است.

حتی انیمیشن هم در ویندوز با تغییرات زیادی روبرو شده است. به محض لاگین کردن به ویندوز ۱۱، آیکون‌های تسکبار از پایین به سمت بالا می‌آیند. باز کردن و کوچک کردن پنجره یک نرم افزار باعث حرکت آیکون آن می‌شود. با حرکت در اطراف پنجره‌هایی که باز هستند یک صفحه شیشه‌ای مانند ظاهر خواهد شد. حتی انتخاب یکی از گزینه‌های موجود در منوی کلیک راست باعث ایجاد حرکت زیبایی در آن‌ها خواهد شد.  در صورتی که از سخت افزار خوبی بهره برده باشید می‌توانید این انیمیشن‌ها را با کیفیت هرچه بیشتری مشاهده کنید.

یکی دیگر از امکانات ظاهری اضافه شده به این نسخه از ویندوز، حالت تاریک یا دارک مود است. با انتخاب این حالت، تم ویندوز به حالت تیره تغییر پیدا خواهد کرد. این کار به خوبی انجام می‌شود. پس از ۵ سال از زمان انتشار ویندوز ۱۰، می‌توان گفت حالا ویندوز ۱۱ با طاهری کاملا متفاوت و هیجان انگیز پا به عرصه گذاشته است. میزان تغییراتی که در این نسخه از ویندوز مشاهده می‌کنیم قابل مقایسه با تغییرات ظاهری ویندوز ۷ نسبت به نسخه‌های قبلتر از آن است.

افزایش بهره وری

هر نسخه جدید منتشر از ویندوز دارای ویژگی‌های نو است. مایکروسافت نشان داده است که هدف اولش از انتشار ویندوز ۱۱ افزایش بهره وری آن است. از جمله ویژگی‌های جدید این نسخه از ویندوز می‌توان به طراحی مجدد فایل اکسپلورر و دو قابلیت جدید به نام هایSnap Layouts و Snap Groups اشاره کرد.

شاید شما هم از دسته کاربرانی باشید که دوست دارند پنجره‌های مختلف ویندوز را در کنار هم داشته باشند. با بررسی ویندوز ۱۱ شما می‌توانید به راحتی پنجره‌های باز شده را در گروه‌بندی‌های مختلف قرا دهید. هر گروه به صورت مجزا در نوار وظیفه و درون یک Snap Group ذخیره خواهد شد. بدین ترتیب دسترسی به آن‌ها خیلی راحت خواهد بود. در واقع شما دیگر نیازی به این ندارید که هر بار پنجره‌های مختلف را باز کرده و آن‌ها را در صفحه نمایش خود جاگذاری و مرتب کنید.

اسنپ گروپ در ویندوز 11
نمایی از ویژگی Snap Group

فایل اکسپلورر ویندوز هم ظاهر جدیدی پیدا کرده است. یک نوار جدید به بالای آن اضافه شده است. کنترل‌هایی برای ایجاد پوشه جدید، کپی و پیست کردن و همچنین تغییر نام فایل‌ها در این نوار جای داده شده‌اند. شیوه قرارگیری دکمه‌ها در بالای اکسپلورر تغییر کرده و حس خوبی ایجاد می‌کند.

بهینه سازی بخش‌های مختلف ویندوز

تغییراتی که تا اینجا در بررسی ویندوز ۱۱ به آن‌ها اشاره شد فقط جنبه‌های کوچکی از تفاوت‌های ویندوز را آشکار می‌کنند. یکی از بزرگترین تفاوت‌ها در این نسخه، بهینه شدن بخش نوتیفیکیشن و معرفی شدن پنل Quick Settings است. این دو پنل بخش‌های جداگانه‌ای را به خود اختصاص داده‌اند. در ویندوز ۱۰ هر دو بخش مورد نظر در پنل Notification Center ادغام شده و دارای Quick Actions مختص به خود بودند. با تغییرات اعمال شده، حالا این بخش‌ها بیش از پیش کاربردی‌تر خواهند بود.

پنل Quick Settings در ویندوز ۱۱ تا حد زیادی یادآور چیزهایی است که در‌ اندروید یا iOS دیده ایم. در این بخش اسلایدرهایی برای تنظیم روشنایی و صدای دستگاهتان وجود دارد. اسلایدر صدا دارای یک منوی پاپ آپ هم است که به شما امکان انتخاب منبع خروجی صدا را می‌دهد. در صورتی که قصد گوش کردن به یک موسقی را داشته باشید یک پلیر کوچک در بالای این پنل خواهید دید. بنابراین دیگر نیازی نیست برای این کار یک برنامه مخصوص پخش چندرسانه‌ای باز کنید.

شما در ویندوز ۱۰ مجبور به کار با آیکون‌های کوچک موجود در نوار وظیفه بودید. آیکون‌هایی که حتی برای معمولی‌ترین برنامه‌ها مثل پخش موسیقی هم در این بخش ظاهر می‌شدند. اما حالا حتی تنظیمات مربوط به وای فای هم به شکل یک منوی پاپ آپ در اختیار شما قرار گرفته است تا بتوانید شبکه مورد نظر برای اتصال را به راحتی انتخاب کنید.

اکشن سنتر ویندوز ۱۱
اکشن سنتر جدیدی را در ویندوز ۱۱ مشاهده خواهیم کرد

تغییر دیگری که باید به آن اشاره کرد جمع و جورتر شدن نوتیفیکیشن‌ها است. شما می‌توانید تقویم یا تنظیمات مربوط به کنترل نوتیفیکیشن‌ها را هم به صورت مستقیم از پنل Notification Center مشاهده کنید.

یکی دیگر از بخش‌های مهم ویندوز یعنی بخش Settings هم با تغییرات اساسی روبرو شده است. حالا کار با این بخش راحت‌تر از همیشه شده است. یک سایدبار لیستی از مورد نیاز‌ترین تنظیمات را در دسترس کاربر قرار می‌دهد. طراحی این بخش به گونه‌ای است که به راحتی می‌توانید آنچه را که به دنیالش هستید پیدا کنید. در واقع هر چیزی که به دنبال آن هستید به راحتی با یک کلیک در دسترستان خواهد بود و دیگر نیازی به سر و کله زدن با منوهای تودرتو ندارید.

این تغییرات در مجموع می‌توانند موجب صرفه جویی بسیار زاید در زمان کاربران شوند. چرا که حالا دسترسی به تنظیمات کامپیوتر بسیار آسان‌تر شده است و دیگر نیازی به جستجو برای پیدا کردن کنترل مورد نظرتان در منوی استارت یا بخش Settings ندارید.

تنظیمات ویندوز ۱۱
تغییرات بخش مربوط به تنظیمات ویندوز ۱۱ هم قابل توجه است

سرگرمی‌ها

علاوه بر قابلیت‌هایی که برای افزایش بهره وری ویندوز در نسخه جدید آن ارائه شده است در بخش سرگرمی آن هم تغییراتی به وجود آمده است. این تغییرات شامل ویجت‌های جدید، یک اپلیکیشن جدید چت در نوار وظیفه و یک مایکروسافت استور کاملا جدید است. مهم نیست هدفتان از کار با ویندوز ۱۱ چه باشد. این نسخه از سیستم عامل ویندوز به شما اطمینان می‌دهد که می‌توانید علاوه بر انجام دادن کارهایتان، دقایقی را با هدف کسب آرامش هم در آن بگذرانید.

ویجت‌ها تا حد زیادی یادآور همان تم کاشی‌های قدیمی موجود در ویندوز ۱۰ هستند. با فشردن کلیدهای ویندوز + W یا رفتن به سمت چپ صفحه نمایش، فضای جدید در اختیارتان قرار می‌گیرد. در این فضا می‌توانید اطلاعات مورد نظرتان را به سرعت پیدا کنید. به عنوان مثال می‌توانید ویجت‌های مربوط به سایت خبری مورد علاقه تان یا پیش بینی آب و هوا را در این بخش قرار دهید. با این قابلیت شاید دیگر نیازی به باز کردن مرور گر وب برای کارهای عادی نداشته باشید.

افزایش بهره وری ویندوز ۱۱
در این بخش می‌توانید به سرعت به اطلاعات مورد نظر خود دست پیدا کنید

با اپلیکیشن چت ویندوز می‌توانید با دوستان و خانواده‌تان به راحتی ارتباط برقرار کنید. در این اپلیکیشن امکان برقراری تماس ویدیویی و ارسال فایل هم فراهم شده است. از آنجا که این نرم افزار متعلق به خود مایکروسافت است هماهنگی بسیار خوبی با دیگر بخش‌های ویندوز دارد. از این منظر می‌توان آن را با iMessage و فیس تایم اپل مقایسه کرد.

مایکروسافت استور هم در ویندوز ۱۱ شاهد بزرگترین تغییراتش از زمان معرفی اش در ویندوز ۱۰ بوده است. در واقع ظاهر آن به کلی تغییر کرده است. پیدا کردن اپلیکیشن‌ها راحتتر شده است. آپیدیت کردن اپلیکیشن‌های موجود در آن هم با فرایند ساده‌تری انجام می‌شود. ضمن اینکه حالا اپلکیشن‌های موسوم به PWA (وب اپلیکیشنهای پیش رونده) مثل توئیتر و وان نوت هم در این استور در دسترس هستند.

 نرم افزار چت ویندوز ۱۱
نمایی از نرم افزار چت ویندوز ۱۱

تطابق نرم افزار با سخت افزار

یکی از مشکلات مایکروسافت در نسخه‌های قدیمی ویندوز، عدم تطابق سخت افزار با نرم افزار در دستگاه‌های مختلف آن بود. بهترین مثال برای این مشکل، خطاهای موجود در سرفیس RT و ویندوز ۸ است. اما حالا که پانوس پانای همزمان به عنوان مسئول توسعه سرفیس و دستگاه‌های ویندوزی منصوب شده است، به نظر می‌رسد این مشکلات هم در ویندوز ۱۱ برطرف شده است.

به عنوان مثال، حالت تبلت که در ویندوز ۱۰ وجود داشت با قابلیت‌های جدید ویندوز ۱۱ به خوبی هماهنگ شده است. در دستگاهی مثل سرفیس پرو، جدا شدن از کیبورد فیزیکی باعث ظاهر شدن یک رابط کاربری آشنا در دسکتاپ خواهد شد. آیکون‌ها بزرگ‌تر شده و لمس کیبوردهای مجازی آن راحت‌تر شده است.ضمن اینکه حالا انواع ایموجی‌ها و گیف‌ها هم به کیبورد اضافه شده است. شما حتی می‌توانید ظاهر و استایل کیبورد را هم تغییر دهید. در صورت داشتن سرفیس پرو به محض برداشتن قلم آن، یک منوی مرکب ظاهر می‌شود که امکان انجام کارهایی مثل طراحی یا نوشتن را فراهم می‌کند.

تطابق سخت افزاری ویندوز ۱۱
صفحه تنطیمات مربوط به قلم در ویندوز ۱۱

مایکروسافت بهبودهایی هم در زمینه گیمیگ در ویندوز ۱۱ ایجاد کرده است. DirectX12 Ultimate، DirectStorage و Auto HDR مثال‌هایی از این بهبودها هستند. سرعت انجام کارها هم در ویندوز ۱۱ بهتر شده است. مثلا نصب آپدیت‌های ویندوز کمتر از ۵ دقیقه طول می‌کشد و حتی یک زمان تخمینی هم برای آپدیت در نظر گرفته شده است. همه این‌ها در کنار هم موجب افزایش کارایی نسخه جدید ویندوز شرکت مایکروسافت شده‌اند.

با بهینه سازی‌های انجام شده و بررسی ویندوز ۱۱ مشخص است که امکان استفاده حداکثری برنامه‌ها از همه منابع و توان سخت افزاری سیستمی که ویندوز روی آن نصب شده به وجود آمده است. طبق آزمایش‌های مایکروسافت، در بررسی ویندوز ۱۱ شاهد صرفه جویی ۳۲ درصدی در حافظه مصرفی و همچنین ۳۷ درصدی در میزان استفاده از CPU هستیم. البته این نکته را نباید فراموش کرد که بهبود کارایی ویندوز تا حد زیادی به سخت افزار سیستم شما بستگی دارد.

چیزهای بیشتری در راهند

ویندوز ۱۱ همچنان پروژه‌ای در حال تکامل برای مایکروسافت است. هنوز ویژگی‌های زیادی برای آن در دست توسعه هستند که در آینده معرفی خواهند شد.امکان اجرای اپلیکیشن‌های ‌اندرویدی در ویندوز فقط یکی از این ویژگی‌ها است. مایکروسافت همچنان در حال تست نسخه بتای ویندوز ۱۱ از جهات گوناگون است.

برنامه مایکروسافت این است که طبق برنامه‌ای سالانه، سرویس‌های جدیدی را به ویندوز اضافه کند. بنابراین دیگر خبری از آپدیت‌های گاه و بیگاه شبیه آنچه که در ویندوز ۱۰ شاهد بودیم نخواهد بود. این تصمیم موجب فراهم شدن وقت بیشتر برای مایکروسافت و تیم توسعه آن جهت بهبود سیستم عامل جدیدش می‌شود. در پایان ذکر این نکته خالی از لطف نیست که اگر به هر دلیلی قادر به آپدیت و استفاده از ویندوز ۱۱ نیستید نیازی به نگرانی نیست. ویندوز ۱۰ تا سال ۲۰۲۵ توسط مایکروسافت پشتیبانی می‌شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا