یکی از ویژگیهایی که هنگام رونمایی از آیپد پرو ۲۰۲۰ به آن اشاره شد، استفاده از حسگر لایدار است که گفته میشود تمرکز بیشتری روی واقعیت افزوده دارد.
آیپد پرو ۲۰۲۰ جدیدترین تبلت اپل بوده که از ویژگیهای آن میتوان نمایشگر بزرگ و سختافزار قدرتمندش اشاره کرد؛ اما نکته قابل توجه در این تبلت دوربینیست که در پنل پشتی آن قرار دارد و امکانات ویژهای را در اختیار کاربر قرار میدهد. شرکت اپل در دوربین این آیپد از اسکنر فراشکافت لیدار یا لایدار بهره گرفته است که وبسایت Halide در رابطه با آن تحلیلی دقیق منتشر کرده است.
عملکرد این حسگر بهگونهایست که بهصورت بسیار دقیق به اسکن محیط اطراف میپردازد، قابلیتی که به توانایی این حسگر در حوزه عمق سنجی اشاره میکند. بهوسیله این حسگر، دوربین میتواند عمق تصویر را بهصورت دقیقتر تشخیص داده و جلوه بوکه را با کیفیت بهتری ایجاد کند. اما با این حال هدف این دوربین عکاسی پرتره نیست. این حسگر با اسکن دقیق محیط میتواند موارد خاصی مانند پنجرهها را تشخیص دهد.
فردی بهنام سباستین دوث بررسیهای دقیقی روی این حسگر انجام داده و نتیجه تحقیقاتش را برروی وبسایت Halide بهاشتراک گذاشته است. او یکی از توسعهدهندگان اپلیکیشنهای Halide و Spectre است و سابقه تحلیلهایی دقیق از دوربین گوشیهای هوشمند آیفون ۱۱، آیفون ۱۱ پرو و آیفون ۱۰ اس را در کارنامه خود دارد. با توجه به تجربه بسیاری از کاربران، این حسگر قابلیت تشخیص اشیاء مختلف را داشته و در تصاویر پرتره پسزمینه را بهشکلی حرفهای تار میکند؛ اما سباستین دوث در مقاله خود به این نکته اشاره کرده است که وضوح حسگر لیدار آیپد پرو ۲۰۲۰ بهاندازهای نیست که بتواند چهرهی افراد را تشخیص دهد.
در بخشی از مقاله او میخوانیم:
دوربین مجهز به لنز فوق عریض گوشیهای آیفون ۱۱ و آیفون ۱۱ پرو حسگر بسیار بزرگتر و بهتری نسبت به دوربین فوق عریض آیپد پرو دارد. درواقع میتوان گفت که حسگر آیپد پرو از وضوح پایینتری برخوردار است. همچنین قدرت سختافزاری دوربین آیپد بهحدی نیست که اپل بتواند ویژگیهای منحصربهفردی مانند حالت تصویربرداری در شب، Deep Fusion و حتی حالت پرتره را برای آن درنظر بگیرد. طی بررسیهای انجام شده، تعداد اشعههایی که حسگر لیدار به محیط اطرافش میتاباند تا اشیاء مختلف را شناسایی کند، کمتر از حسگرهای فناوری فیس ID است و فاصله بیشتری بین اشعههای تاباندهشده توسط حسگر لیدار وجود دارد. بهنظر میرسد برخلاف حسگر فیس ID که دوربین از آن برای اسکن چهره استفاده میکند، لیدار برای مقیاسهای بزرگتر مانند محیط اتاق مناسب است. بهگفته سباستین دوث درحالحاضر هیچگونه API خاصی وجود ندارد که بهوسیله آن بتوان دادههای عمقسنجی خام حسگر لیدار را از آن استخراج کنیم و مورداستفاده قرار دهیم.
این تحلیلگر همچنین اعلام کرده است که تواناییهای حسگر لیدار در حوزه واقعیت افزوده بسیار تحسینبرانگیزتر از عمقسنجی هستند. این حسگر که با نام حسگر سهبعدی مدتپرواز (3D ToF) هم شناخته میشود، میتواند بهصورت فوقالعادهای در زمینه تشخیص دامنه عمل میکند. حسگرهای معمولی دوربینها میتوانند رنگها را بهخوبی بهنمایش بگذارند در صورتیکه این قابلیت در حسگرهای لیدار وجود ندارد. عملکرد این حسگر به این صورت است که نقاط کوچکی از نور را به سوژهها میتاباند و مدتزمان بازگشت آن نقاط نور را اندازه گرفته تا فاصله بین دوربین تا اشیاء را تشخیص دهد. درواقع این حسگر قابلیت عجیب اندازهگیری سرعت حرکت نور را در خود جای داده است. تجربههای واقعیت افزوده بسیار یکپارچهتر و دقیقتر هستند. با بهرهگیری از حسگر لیدار برای کالیبره کردن دستگاه و وفق دادنش با شرایط، نیازی نیست که آن را در فضای محیط تکان دهید. همچنین از دیگر تواناییهای این حسگر میتوان به اندازه گرفتن قد انسان اشاره کرد.
نکته قابل توجه این است که آیپد پرو ۲۰۲۰ در دوربین اصلی خود از حالت پرتره پشتیبانی نمیکند. بهگفته سباستین دوث، حسگر فیس ID تنها میتواند ناحیهای به اندازه چهرهی انسان را اسکن کند و دقت آن بهاندازهای بالاست که حتی میتوان از آن برای روش احراز هویت امنیتی تشخیص چهره استفاده کرد ولی لیدار برای اسکن محیط اتاق گزینه مناسبتری است. سباستین دوث همچنین اذعان داشته است که به همراه دیگر اعضای تیم Halide روی نوعی ابزار خاص کار میکنند که میتواند از حسگر لیدار برای اسکن کردن محیط اتاق و تبدیل آن به مدل سهبعدی کامپیوتری استفاده کند. این مدل سهبعدی را میتوان بهراحتی در جاهای مختلف آپلود کرد یا در شبکههای مختلف به اشتراک گذاشت.
بااینحال پس از مطالعه بررسیهای صورت گرفته به این نتیجه میرسیم که توانایی آیپد پرو در گرفتن عکس پرتره به پای دستگاههایی نظیر آیفون ۱۱ یا پیکسلهای گوگل نخواهد رسید.
لینک کوتاه: