سهم شرکتهای دانشبنیان از اقتصاد کشور از ۹۰۰ هزار میلیارد هم فراتر رفته است.
به گزارش سیارنیوز، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: شرکت های دانش بنیان از سال ۹۸ تاکنون رشدی بیش از ۴۵۰ درصدی را تجربه کردهاست.
سورنا ستاری گفت: معتقدم شرکتهای دانشبنیان کارآمد داخلی میتوانند نیازهای ما را در صنایع بزرگ همچون نفت برآورده کنند بنابراین نباید تصور شود که ارتقای فناوری در صنایع گوناگون فقط منوط به حضور شرکتهای خارجی است.» این جمله بخشی از راهبرد استراتژیک رهبر انقلاب برای زیستبوم دانشبنیان کشور است که در دیدار اخیر خود با تولیدکنندگان و فعالان صنعتی به آن اشاره کردند. راهبردی که نتیجهی آن امروز در قالب بیش از ۶ هزار شرکت دانشبنیان نمایان شده و توانسته است علاوه بر رفع نیازها و حل مشکلات کشور، نقش بسیار پررنگی را در خنثیسازی تحریمها ایفا کند.
تامین بیش از ۳ درصد از تولید ناخالص ملی توسط دانش بنیانها
وی افزود: در میان صنایع بزرگ، صنایعی که خصوصی هستند نسبتا با استقبال خوبی مواجهه شدهاند. مثلا در صنعت لوازم خانگی مراکز نوآوری زیادی تاسیس شده است که در حوزه تکنولوژی اتفاقات بسیار خوبی را رقم زدهاند. امروز زیستبوم دانشبنیان کشور بیش از ۳ درصد از تولید ناخالصی ملی را تامین میکند. و ما برنامهریزی کردهایم که بتوانیم سهم دانشبنیانها را به بالای ۵ درصد برسانیم و در افقی که برای خودمان در نظرگرفتهایم باید سهممان از تولید ناخالصی ملی به بالای ۱۰ درصد برسد که نتایج مثبت آن در جامعه مشخص شود.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص خنثیسازی تحریم و جلوگیری از واردات با کمک دانشبنیانها بیان کرد: در هر حوزهای که تعداد شرکتهای دانشبنیان ما کم بوده بیشترین میزان واردات و بیشترین تاثیرگذاری در بحث تحریم را داریم. مثلا در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی دچار مشکل هستیم چرا که تعداد شرکتهای دانشبنیانمان کم است. در حوزه امنیت غذایی میلیاردها دلار برای واردات چیزهای بسیار ساده هزینه میشود. درحالی که کشور ظرفیتهای علمی بسیار زیادی دارد که این مسائل را حل کند. ما با پتانسیل علمی بالا و رشد تکنولوژی که داریم نباید به جایی برسیم که بخواهیم غذای موردنیازمان را وارد کنیم. توسعه زنجیرههای تامین موادغذایی یکی از موضوعاتی است در برنامههای آینده معاونت علمی در دستور کار قرار دارد.
سهم قابل توجه بیوتک از صادرات محصولات دانشبنیان
ستاری با اشاره به مسئله صادرات در این حوزه گفت: دیگر این است که ما تجربه صادراتی قدیمی نداریم و در این حوزه شرکتهای قوی نداریم. در سالیان اخیر اتفاقات بسیار خوبی در صادرات غیر نفتی رخ داده و شرکتهای بزرگی ایجاد شدهاند اما هنوز ما خیلی راه داریم. در حوزه دانشبنیان هم همینطور است. امروز عمده صادرات محصولات دانشبنیان ما در حوزه بیوتک اتفاق میافتد. زیست فناوری در کشورما یک زیستبوم نوپای بسیار خلاق و نوآور است که درحال رشد و فتح بازارهای بین المللی است.
وی ادامه داد: ما درکشوری زندگی میکنیم که بیش از ۱۰۰ سال است نفتش را میفروشد و در ازای آن جنس وارد کشور میکند. این مسئله یک ساختار را در کشور به وجود آورده است که شرکتها صادراتی ما ضعیف باشند درحالی که شرکتهای وارداتیمان بسیار قوی هستند.این موضوع حتی در ساختار مهاجرتی ایران نیز مشهود است.ما وقتی که اولین خانه نوآوری ایران را در کنیا افتتاح کردیم در کل شرق آفریقا ۱۰۰ ایرانی هم وجود نداشت، درحالی که در آنجا هزاران ترک و میلیونها چینی زندگی میکردند. چرا که ساختار کشور ما صادراتی نیست. شما به آفریقا میروید برای اینکه بتوانید صادرات کنید و از منابع خام آنجا استفاده کنید برای اینکه صنعتتان را توسعه دهید و از آن ارزش افزوده ایجاد کنید. این نوع تفکر متاسفانه در این سالها در ایران شکل نگرفته است و عوض کردن چنین فرهنگی زمان و انرژی زیادی میبرد.
وی در خصوص بکارگیری از نوآوریهای بومی برای ارتقاء خدمات پایه کاربردی گفت: در این حوزه مصوبات جدی در شورای عالی فضای مجازی داریم، اما برای رشد آن به یک زیست بوم احتیاج داریم که در آن زایش اتفاق بیافتد. اگر بخواهیم آن را مصنوعی درست کنیم شکست میخوریم. به نظر من وظیفه دولت این نیست که بگوید از این خاک چه چیزی خارج شود، بلکه وظیفه دولت این است که خاک و آب و گلخانه را آماده کند و در اختیار جوانان بگذارد، اینکه چه محصولی تولید شود اتفاقی است که باید در آن زیستبوم شکل بگیرد. اما دولت میتواند برای اینکه در این حوزه تغییر ایجاد کند، مشوقهایی را قرار دهد تا سرمایه گذاری بخش خصوصی افزایش پیدا کند.در حوزههایی مانند پیامرسانها و… نیز باید این اتفاق بیافتد.
سهم قابل توجه سایتهای داخلی از ۲۰ سایت پرکاربرد در ایران
معاون علمی و فناروی رییس جمهور با بیان اینکه در حوزه پیامرسانها نیز در یک دورهای اتفاقات بسیار خوبی افتاد اما متاسفانه سرکوب شد، گفت: اگر آن روند ادامه پیدا میکرد امروز ما پیامرسانهایی داشتیم که با شرایط بومی کشورمان توسعه پیدا کرده بود. به هر حال شرایط به آن سمت حرکت نکرد .معاونت علمی نیز در بحث سیاست گذاری این موضوع نقشی ندارد و وظیفهی آن فعال کردن یک زیستبوم است که در آن نوآوری و زایش اتفاق بیافتد. همین حالا نیز مردم از سرویسهای زیادی استفاده میکنند که کاملا بومی هستند. چیزی که جالب است این است که در اکثر کشورهای دنیا ۲۰ سایت پرکاربرد و اول تکرار میشود. اما در ایران از ۲۰ سایت اول مورد استفاده کاربران تعداد قابل توجهی از آنها ایرانی هستند. به نظر من این موضوع یک افتخار برای کشور است و ما جزو معدود کشورهایی هستیم که چنین حالتی دارد و این نتیجه تلاش فناوران جوان ایرانی است.
لینک کوتاه: