این روزها بیشتر گوشیهای هوشمند پرمیوم و میان رده با شارژ بی سیم عرضه میشوند که باتری گوشی را در طول روز شارژ نگه میدارد. اگرچه این ویژگی کار را بسیار راحت کرده اما آیا باید نگران تأثیرات آن بر سلامت باتری گوشیهایمان باشیم یا نه؟ در این مطلب سیار نیوز به بررسی این سوال میپردازیم.
جواب سریع
ذاتا شارژ بی سیم برای یک دستگاه یا باتری آن مضرتر از شارژر سیمی نیست. گفته میشد شارژ دستگاه به صورت بی سیم گرمای بیشتری تولید میکند که برای طول عمر باتری ضرر دارد. شارژرهای بی سیم با تعبیه فن خنک کننده داخلی به حل این نقیصه کمک کردند.
تاثیر شارژ بی سیم در سلامت باتری
ابتدا باید بدانیم که شارژ باتری با هر روشی تا حدی آن را فرسوده میکند. عوامل خارجی همچون گرما میتوانند این روند را سریع تر کرده و در دراز مدت ظرفیت باتری را کاهش دهند. این دقیقا همان جاییست که شارژر بی سیم بدتر از شارژر سیمی معمولی عمل میکند.
هنگام شارژ همه قدرتی که از پریز دیوار منتشر میشود به باتری گوشی شما نمیرسد، راندمان شارژ بی سیم تا ۸۰ درصد است که در دنیای واقعی با توجه به اینکه چطور کویلها را در شارژر و گوشیتان تراز کنید تا ۵۰ درصد هم کاهش مییابد. نیازی به گفتن نیست که شارژ سیمی بسیار کارآمدتر است زیرا یک سیم مسی، الکتریسیته را به خوبی هدایت میکند و هیچ شکاف فیزیکی در این بین وجود ندارد.
آن انرژی که در شارژ بی سیم به دستگاه شما نمیرسد به گرما تبدیل میشود که این قرار گیری مداوم در معرض گرما باعث کاهش عمر باتری دستگاهتان میشود. به علاوه در صورتی که قاب گوشیتان ضخیم باشد هم میتواند از سرد شدن سریع آن جلوگیری کند.
برخی پدهای شارژ بی سیم دارای یک فن خنک کننده برای کنترل گرما هستند. اکثریت قریب به اتفاق شارژرهای بیسیم عمومی و داخل خودرو شامل آن نمیشوند اما این شارژرها معمولاً به خروجیهای توان کمتر مانند ۵ وات محدود میشوند. در این توانهای کم، تقریبا هیچ گرمایی تولید نمیشود، بنابراین دستگاه شما نیز بیش از حد گرم نمیشود.
با در نظر گرفتن همه این موارد نباید زیاد نگران آسیب دیدن باتری گوشی در صورت استفاده از شارژ بی سیم باشید. حتی اگر تلفن بهطور خطرناکی داغ شود، سیستمهای مدیریت باتریهای مدرن میتواند با شارژر ارتباط برقرار کرده تا توان خروجی را کاهش دهد یا به طور کامل عملیات شارژ را متوقف کند. گذشته از این، همان حفاظتها برای شارژ سیمی نیز وجود دارد.
نکاتی برای عمر طولانی باتری گوشیهای هوشمند
در ادامه به بررسی نکاتی که باید برای تضمین عمر بیشتر باتری موبایل رعایت کنید خواهیم پرداخت.
شارژ باتری به طور مرتب
مطالعات ثابت کردهاند که باتری گوشیهای هوشمند زمانی که بین ۲۰ تا ۸۰ درصد حداکثر ظرفیت خود نگهداری شوند، بیشترین دوام را دارند. به عبارت دیگر، اگر میخواهید باتری گوشی را سالهای بیشتری سالم نگه دارید، آن را به طور منظم تا ۱۰۰ درصد شارژ نکنید.
به جای شارژ کردن گوشی در طول شب میتوانید آن را در فواصل کوتاه مدت و در طول روز شارژ کنید. حتی به همین دلیل سامسونگ و تعداد معدودی از تولیدکنندگان دیگر، توانایی محدود کردن شارژ به ۸۵ درصد را ارائه میدهند. در نهایت اگر به هر دلیلی از یک دستگاه الکترونیکی با باتری استفاده نمیکنید آن را به طور کامل شارژ نکنید.
خنک نگه داشتن دستگاه
کنترل دمای محیط همیشه در اختیار شما نیست، بنابراین قرار دادن گوشیتان در معرض گرما یا سرمای بیش از حد میتواند باعث تخریب سریع تر باتری شود. مثلا قرار دادن گوشی در معرض نور خورشید یا قرار دادن آن در زیر بالش هنگام شارژ سریع میتواند به باتری گوشی فشار زیادی وارد کند.
طبق توصیه اپل باید از دماهای ۹۵ درجه فارنهایت یا ۳۵ درجه سانتیگراد اجتناب کنید و محدوده ایده آل را بسیار پایین تر از ۶۲ تا ۷۲ درجه فارنهایت یا ۱۶ تا ۲۲ درجه سانتیگراد بیان میکند.
استفاده محدود از شارژ سریع
تأثیر شارژ سریع بر روی باتری به خوبی شناخته شده نیست، طبق آزمایشها، این فشار بیشتر برای تولید قدرت، خود باعث افزایش تولید گرما میشود. البته میزان گرمای تولیدی به نوع گوشی هوشمند بستگی دارد چون هیچ دو فناوری کاملا یکسان عمل نمیکنند.
اگر زمان کافی در اختیار دارید از شارژ سریع ۱۰ یا ۱۸ واتی استفاده کنید چون این شارژرها به آن اندازه گرما تولید نمیکنند. به هر حال همیشه به شارژرهای ۶۵ یا ۱۵۰ وات نیاز ندارید. در صورتی که زمان شارژ برایتان مهم نیست بهتر است از شارژرهای ۵ واتی استفاده کنید که طبق بررسی ما در همین مقاله، این مساله در مورد شارژ بی سیم سریع نیز صدق میکند.
در هر صورت اگر باتری گوشیتان آسیب دید همیشه میتوانید آن را تعویض کنید. اگر قصد دارید از دستگاه خود به مدت ۵ سال یا بیشتر استفاده کنید احتمالاً ارزش تعویض باتری پس از حدود سه سال استفاده مداوم را دارد.
لینک کوتاه: