پس از چند هفته انتظار و شایعات و گزارشات مختلف، مایکروسافت بالاخره رسماً نسخهی جدید سیستم عامل خود تحت عنوان ویندوز ۱۱ را معرفی کرده است.
درحالی که این شرکت در گذشته مدعی شده بود که ویندوز ۱۰ آخرین نسخهی این سیستم عامل خواهد بود و به دنبال ارائهی یک سیستم عامل بود که به صورت مداوم بهروزرسانی میشود و گسترش مییابد بهجای اینکه هر چند سال نسخهای دیگر از آن عرضه شود، حال نسخهای با رابط کاربری جدید را به انتشار رسانده است.
مایکروسافت برنامه دارد تا تعطیلات امسال ویندوز ۱۱ را در دسترس عموم قرار دهد و باید انتظار عرضهاش در اواخر نوامبر را داشت. احتمالاً پیش از آن شاهد مجموعهای از بتاهای عمومی خواهیم بود که از اولینِ آنها هفتهی آینده در قالب یک بهروزرسانی رایگان در دسترس کاربران ویندوز ۱۰ قرار میگیرد.
اگر اخبار ویندوز ۱۰X که نهایتاً لغو شد را دنبال کرده باشید، مشاهده خواهید کرد که ویندوز ۱۱ شباهتهای زیادی به آن دارد بهطوری که تشخیص تفاوت این دو نسخه از روی اسکرینشاتهای ویندوز ۱۱ و پیشنمایشهای اولیهی ویندوز ۱۰X دشوار است.
به گفتهی مدیر ارشد محصولات مایکروسافت یعنی «پانوس پِنی» (Panos Panay)، ایدهی کلی پشت طراحی ویندوز ۱۱ این است که به شما احساس آرامش بدهد و در عین حال، تیم سازنده کار کرده است تا بسیار سریعتر باشد. بهعنوان مثال بهروزرسانیهای ویندوز قرار است ۴۰ درصد سریعتر باشند و همچنین روشن کردن و شروع به کار ویندوز سریعتر خواهد بود.
یک قابلیت غیر منتظره و تعجبآور که ویندوز ۱۱ ارائه میدهد، اجرای برنامههای اندروید است. برنامههای اندرویدی حال مانند برنامههای اصلی و بومی ویندوز خواهند بود که مثلاً میتوانند در تسکبار قرار داده شوند. این برنامهها در مایکروسافت استورِ جدید و از نو طراحیشده موجود خواهند بود.
بهجز رابط کاربری جدید که از جلوههای شفاف و سایهها بهرهی فراوانی میبرد، یکی از قابلیتهای جدید اصلی رابط کاربری جدید، Snap Layouts نام دارد که ویجت کوچکی را برای شما ایجاد میکند تا پنجرهی برنامهی مورد نظرتان را به هر گوشهای که میخواهید منتقل کنید. پیشتر کاربران پنجرهی برنامه را به گوشهای از صفحه نمایش میکشیدند که اغلب هنگام استفاده از چند صفحه نمایش دشوار میشد.
قابلیت جدید عمدهی دیگر ویندوز ۱۱ این است که مایکروسافت تیمز (Microsoft Teams) درون سیستم عامل بهصورت پیشفرض گنجانده شده است. این شرکت به تازگی نسخهی مصرفکنندهی تیمز را به انتشار رسانده و اکنون منطقی به نظر میرسد که آن را به نسخهی جدید سیستم عامل خود بیاورد. لازم به ذکر است که مایکروسافت هیچوقت اسکایپ را داخل ویندوز ادغام نکرد و این تغییر قابل توجهی است که تیمز را اساساً به برنامهی فیستایمِ مایکروسافت تبدیل میکند.
اگر تصاویر لو رفته از ویندوز ۱۱ را مشاهده کرده باشید، میدانید که ویجتهای وب یکی از قابلیتهای جدید هستند که به گفتهی مایکروسافت محتوای گردآوری و انتخاب شده را در اختیار کاربر میگذارند. البته ویجتها قابلیتهای کاملاً جدیدی نیستند و از بسیاری از جهات حذف Live Tiles در استارت منو را جبران میکنند. همچنین بستر جدیدی را برای توسعهدهندگان جهت نمایش اطلاعاتی از برنامههایشان فراهم میکنند.
علاوه بر اینها، مایکروسافت دربارهی عملکرد ویندوز ۱۱ در زمینهی گیمینگ نیز سخت به میان آورده است. این شرکت مدعی شده است که این سیستم عامل «بهترین تجربهی گیمینگ روی پیسی تاکنون» را به دنبال خواهد داشت و وعدهی جلوههای بصری بهتر را به لطف Auto HDR که ایکسباکس از آن بهره میبرد داده است. مایکروسافت میگوید که هزاران بازی با Auto HDR بهصوت خودکار از لحاظ بصری بهبود پیدا خواهند کرد. همچنین با API جدید در ویندوز ۱۱، محتوای درون بازیها سریع بدون درگیر کردن بیش از حد پردازنده بارگذاری خواهند شد اگرچه برای دستیابی به چنین قابلیتی باید پیسی شما توانایی لازم را داشته باشد. ضمن تمام اینها، سرویس Game Pass نیز بهصورت پیش در این سیستم عامل گنجانده خواهد شد.
همانطور که انتظار میرفت، نسخهی جدیدی از مایکروسافت استور هم ارائه خواهد شد که به گفتهی پنی، از پایه دوباره ساخته شده است. پنی اظهار داشته است که مایکروسافت قصد دارد به توسعهدهندگان کمک کند تا برنامههای بیشتری را روی این پلتفرم به عرضه برسانند. افزون بر این، مایکروسافت رویکرد متفاوتی را نسبت به اپل در پیش میگیرد؛ هم به توسعهدهندگان اجازه میدهد که سیستم پرداخت مخصوص خود را در برنامهها پیادهسازی کنند و هم سهمی از آنها اخذ نخواهد کرد.
«ساتیا نادلا» (Satya Nadella)، مدیر عامل مایکروسافت بیان داشته است که میخواهد توسعهدهندگان امکان ساخت پلتفرم مخصوص خود در ویندوز ۱۱ را داشته باشند.
امروزه دنیا به پلتفرم آزادتری نیاز دارد – پلتفرمی که به برنامهها اجازه میدهد به خودیِ خود به پلتفرم تبدیل شوند. ویندوز پلتفرمی است که در آن چیزهایی که بزرگتر از خود ویندوز هستند میتوانند به وجود بیایند.
نظر شما دربارهی ویندوز ۱۱ چیست؟
لینک کوتاه: