بهگفته برخی از منابع آگاه، شرکت چینی اوپو در پی تولید گوشی هوشمند جدیدیست که به فناوری Li-Fi مجهز باشد. تقریبا یک دهه میشود که فناوری وایفای، بهعنوان استاندارد ارتباطی گوشیهای هوشمند درنظر گرفته شده است.
زمانیکه نیاز به اتصال پایدارتر با مصرف دادههای بیشتر داشته باشیم، وایفای بهترین گزینه نسبتبه اتصالهای 3G و 4G محسوب میشود. حالا شرکتهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند تلاش دارند تا با نوآوری خود شبکه ارتباطی را برای گوشیهای هوشمند خود درنظر بگیرند که قابلیتهای بیشتری داشته و سرعت بیشتری ارائه دهد. در این میان شرکت اوپو پتنت جدیدی ارائه کرده است که نشان میدهد این شرکت برنامههای ویژهای برای توسعه قابلیت اتصالی سریعتر برای گوشیهای هوشمند خود دارد.
به گزارش رسانه LetsGoDigital، اوپو پتنت جدیدی از یک گوشی هوشمند مجهز به فناوری Li-Fi را در چین به ثبت رسانده است. این رسانه مدعی شده است که در طراحی پیشنهادی، حسگری در بالا و یا پشت دستگاه قرار دارد که به احتمال زیاد فناوری Li-Fi را برای گوشی هوشمند نوظهور اوپو به ارمغان خواهد آورد.
اگر در رابطه با نحوه عملکرد این نوع فناوری کنجکاو باشید، بدنیست بدانید که فناوری اتصالی Li-Fi با استفاده از نور مرئی به تبادل داده میپردازد. این نوع عملکرد نشان میدهد که فناوری مذکور از فناوری وایفای پرسرعتتر بوده چراکه وایفای برروی امواج رادیویی توسعه یافته است. در وبسایت رسمی فناوری Li-Fi میخوانیم که چراغهای LED میتوانند با استفاده از ریزپردازندهها و نور مرئی به تبادل اطلاعات بپردازند. در شرح جزئیات این فناوری آمده است که چراغهای LED مذکور با چشمک زدن بسیار سریع به ارسال دادهها میپردازند. این چشمک زدن بهحدی سریع خواهد بود که بهنظر میرسد چراغ LED همیشه روشن است. علاوهبراین، میتوان میزان نور خروجی را بهحدی کم کرد که خاموش بهنظر برسد. این نکته را درنظر داشته باشید که برای انتقال داده همیشه باید این چراغ روشن باشد.
پتنت جدید اوپو در دفتر بینالمللی پتنت WIPO ثبت شده و چگونگی کارکردن Li-Fi در گوشی هوشمند را به نمایش میگذارد. در شرح این پتنت آمده است که حسگر مربعی شکل، سیگنالهای ارسالشده فرستنده نوری را بهصورت داده دریافت خواهد کرد. البته این فناوری یک مشکل مهم دارد و آن هم وجود نور محیطیست. در توضیحات این پتنت ذکر شده است که حسگر دریافتکننده در گوشیهای اوپو به قابلیت فیلترکردن نور محیطی مجهز هستند و تنها فرکانسهای ورودی که از فرستنده Li-Fi دریافت میکنند را میتوانند تفسیر کنند. در بخش دیگری از پتنت اشاره شده است که برای ارتباط دقیق گوشی و فرستنده، پروسهای شبیه به جفتشدن بلوتوث رخ میدهد. این فرایند به دلیل این انجام میشود تا دستگاههای دیگر امکان تداخل یا استخراج دادهها را در میانه تبادل نداشته باشند.
فناوری Li-Fi میتواند در کنار فناوری وایفای مورد استفاده قرار گیرد؛ چراکه این دو فناوری بسترهای متفاوتی برای تبادل دادهها دارند و باهم تداخلی نخواهند داشت. از برتریهای Li-Fi میتوان به سرعت در تبادل دادهها اشاره کرد. تولیدکنندگان این فناوری جدید مدعی شدهاند که این اتصال سرعتی معادل با ۲۵۰ مگابایت برثانیه خواهد داشت. البته در این زمینه آزمایشهایی نیز صورت گرفته است که نشان میدهد این فناوری میتواند سرعتها ۸ و ۱۰ گیگابایت برثانیه را نیز ارائه دهد.
ارتباط Li-Fi هرگز با مشکل شلوغی شبکه یا اشباع طول موج روبهرو نخواهد شد؛ مشکلی که وایفای با آن درگیر است. بهعلاوه، تداخلهای الکترومغناطیسی تأثیری بر ارتباطهای نوری بین فرستنده و گوشی هوشمند نخواهند گذاشت. این فناوری انعطافپذیری بیشتری داشته چراکه میتوان با استفاده از LEDهای کنونی آن را توسعه داد. همچنین، توسط فناوری Li-Fi میتوان در موقعیتهایی که وایفای در دسترس یا مجاز نیست، ارتباط برقرار کرد. این ارتباط نوری امنیت بالایی نیز دارد چراکه نور نمیتواند از دیوار و موانع عبور کند اما ممکن است ضعفهایی نیز داشته باشد.
برای مثال از این فناوری نمیتوان در خانه یا فضاهایی با اتاقهای متعدد بهره گرفت و یا از آن برای پوشش کل ساختمان استفاده کرد. در صورتی که وایفای چنین مشکلی ندارد. برد این نوع ارتباط نیز کوتاه است و تنها فرستندههای محدود به ۱۰ متر را پوشش میدهد. این درحالیست که وایفای ۲.۴ گیگاهرتزی، میتواند محدوده ۳۰ تا ۴۶ متری را پوشش دهد. با این اوصاف، وایفای هنوز هم برای پوشش ساختمانهای بزرگ بهترین گزینه ارتباطیست.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که هر پتنتی لزوما به تولید انبوه نخواهد رسید و گاها در حد طرح باقی خواهد ماند. بهعلاوه اینکه بهتازگی استانداردهای وایفای متعددی رونمایی شدهاند که تعدادی از ضعفهای کنونی مانند شلوغی شبکه و سرعت کم را از بین بردهاند.
لینک کوتاه: