«سازمان جهانی بهداشت» (World Health Organization یا به اختصار WHO) سیستم نامگذاری جدیدی را برای گونههای ویروس کرونا به کار میگیرد.
«سازمان جهانی بهداشت» (World Health Organization یا به اختصار WHO) یک سیستم نامگذاری جدید برای گونههای برجسته و قابل توجه ویروس کرونا بر اساس الفبای یونانی را معرفی کرده است. این نامهای جدید قرار نیست جایگزین نامهای رسمی علمی شوند ولی امید است که نامهایی ارائه شوند که یادآوری و گفتن آنها آسانتر از نامهای حرفیعددی باشد و همچنین نسبت به استفاده از نام کشورها جهت اشاره به گونههای جدید کرونا، کمتر بحثبرانگیز و حاشیهساز باشند.
سازمان جهانی بهداشت لیستی از «گونههای باعث نگرانی» و «گونههای جالب توجه» را دارد که با توجه به الفبای یونانی، نامهای جدیدی را دریافت کردهاند. «آلفا» برای گونهی B.1.1.7 انتخاب شده که اولین بار در بریتانیا شناسایی شده درحالی که «دلتا» به B.1.617.2 اشاره دارد که اولین بار در هند به ثبت رسیده است. در مجموع این سازمان از ۱۰ حرف از ۲۴ حرف الفبای یونانی بهره برده است.
اگرچه نامگذاری بیماریها با توجه به موقعیتهای جغرافیایی تاریخچهای طولانی دارد که از جمله میتوان به ویروس ابولا (نامگرفته با توجه به جزیرهی کونگو) و آنفولانزای اسپانیایی اشاره کرد، استفادهی گسترده از آنها بحثبرانگیز و ستیزآفرین شده است. رئیس جمهور سابق ایالات متحدهی آمریکا دونالد ترامپ چندین بار برای اشاره به ویروس کرونا از «ویروس چینی» استفاده کرده بود که ظاهراً روی موجی از جرایم نفرتمحور علیه آسیایی آمریکاییها و مردم جزایر اقیانوس آرام در ایالات متحدهی آمریکا تاثیر گذاشته است. سازمان جهانی بهداشت اشاره به گونههای مختلف ویروس کرونا با توجه به محل تشخیص آنها را «تبعیضآمیز» خوانده است. «ماریا ون کرکووه» (Maria Van Kerkhove)، متخصص اپیدمیولوژیِ این سازمان چنین رویکردی را به شدت محکوم کرده است.
ویروس کرونا در فوریهی ۲۰۲۰ رسماً کووید-۱۹ نام گرفت و قبل از نامگذاری رسمی، برای اشاره به آن بهصورت محاورهای از «آنفولانزای ووهان» استفاده میشد.
نظر شما راجع به رویکرد عمدهی نامگذاری ویروس کرونا چیست؟
لینک کوتاه: