پروفسور مسعود طبیب آذر تیمی در دانشگاه یوتا تشکیل داده است تا حسگری قابل نصب روی گوشیهای هوشمند برای تست کرونا بسازند.
درحالحاضر کمبود کیتهای تشخیص کرونا در آزمایشگاهها، مشکلات جدی برای کشورهایی ایجاد کرده است که قصد دارند افراد مبتلا به کرونا را ردیابی و درمان کنند. اخبار حاصله میگویند قرار است این حسگر در حال ساخت، ویروس کرونا را با دمیدن برروی آن تشخیص دهد.
مشکلی که علاوهبر کمبود کیت کرونا تیم داشنگاه یوتا را برای ساخت این نوع حسگر مصمم کرده است، نحوه نمونهگیری در آزمایشگاههای تشخیص کروناست. در این نوع نمونهگیری از وسیلهای شبیه گوشپاککن استفاده کرده تا مخاط حفره بینی و گلو را جمعآوری کنند. از نظر بسیاری از افراد این نوع نمونهگیری بسیار ناخوشایند است. در سال ۲۰۱۶ نیز حسگری طراحی شده بود که میتوانست ویروس زیکا را ردیابی کند؛ گفته میشود ساخت حسگر تشخیص کرونا، روی بازتعریف اهداف پروژه ویروس زیکا کار میکند.
در رابطه با این پروژه، پروفسور مسعود طبیبآذر میگوید:
این پروژه را یکسال قبل آغاز کردیم. قصد داشتیم تا توسط این ایده، امکانی برای مردم فراهم کنیم تا بتوانند در مکانهایی که به آن سفر میکنند، حسگر شخصی خودشان را برای شناسایی ویروس زیکا داشته باشند. هدف ما این است که از این حسگر برای تست کرونا استفاده کنیم.
نمونه اولیهای که از این دستگاه ساخته شده است، ابعادی یک اینچی دارد و توسط بلوتوث به گوشی هوشمند متصل خواهد شد. این حسگر از طریق درگاه شارژ انرژی مورد نیاز خود را تامین میکند. برای تشخیص بیماری توسط این حسگر باید ذرهای میکروسکوپی از بزاق روی آن قرار داد یا ازطریق دمیدن، سرفهکردن، نفسکشیدن یا عطسهکردن در حسگر، منتظر انجام عملیات شناسایی بیماری شد. همچنین میتوان چوب نمونه گیری حاوی نمونه را روی این حسگر گذاشت و آزمایش تشخیص ویروس را انجام داد.
درصورتی که ویروس کرونا در نمونه وجود داشته باشد، DNA تکرشتهای با نام آپتامر در این حسگر به پروتئینهای ویروس متصل میشود و یک مقاومت الکتریکی ایجاد میکند، چنین مقاومتی به نتیجه مثبت منجر میشود. همچنین این دستگاه میتواند نتیجه آزمایش را به مراکزی که در حال رهگیری شیوع ویروس هستند ارسال کند.
جریان الکتریکی کوچکی که د این حسگر ایجاد میشوند میتوانند نمونههای پیشین را از بین میبرد، در نتیجه میتوان از این حسگر بدون نگرانی از سرایت بیماری، بیش از یکبار استفاده کرد. گفته شده است که قیمت این حسگر تنها ۵۵ دلار خواهد بود. پیشبینی میشود آزمایشهای بالینی از ماه ژوئیه سال جاری آغاز شود و این دستگاه بهزودی دردسترس عموم قرارگیرد.
لینک کوتاه: