چندین ستارهشناس کم سنوسال که هنوز در دبیرستان به سر میبرند، بهتازگی در کشف چهار سیارهی فراخورشیدی ایفای نقش کردهاند.
ستارهشناسانی دبیرستانی در برنامهی کاورزیِ هاروارد در کشف چهار سیارهی فراخورشیدی کمک کردهاند و بهعنوان نویسندگان یک مقالهی داوریشده، برخی از جوانترین ستارهشناسان تاریخ به شمار میروند.
«کارتیک پینگله» (Kartik Pinglé) ۱۶ ساله و «جسمین رایت» (Jasmine Wright) 18 ساله روی دادههای ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذرانِ ناسا (Transiting Exoplanet Survey Satellite یا به اختصار TESS) کار کردهاند و بهطور مشخص روی ستارهای نزدیک با نام TOI 1233 متمرکز بودهاند. محققان با کمتر شدن روشنایی ستارهها میتوانند سیارههای فراخورشیدی که بین کرهی زمین و ستارهها رد میشوند را شناسایی کنند و تیم تحقیقات موفق به کشف چهار سیارهی فراخورشیدی شده است.
جسمین رایت طی بیانیهای چنین بیان داشته است:
من بسیار هیجانزده و متعجب هستم. ما میدانستیم که این هدف پژوهشِ [مربی تانسو] دایلان بود اما پیدا کردن یک سیستم چند سیارهای و بخشی از تیم کشف بودن بسیار جذاب بود.
سیستم مذکور شامل ستارهای است که سه سیارهی کوچکتر از نپتون دور آن در گردشاند. این سیارهها، سیارههایی گازی اما کوچکتر از نپتون هستند و گردشهایی بین ۶ تا ۱۹.۵ روز دارند. سیارهی چهارم یک ابرزمین است که یعنی مانند زمین سنگی ولی بزرگتر از آن است و ستارهی مذکور را هر چهار روز دور میزند.
مربی «تانسو دایلان» (Tansu Daylan) امیدوار است که مطالعه دربارهی این سیستم عمیقتر بشود و بتواند به محققان کمک کند تا شکلگیری سیستمها را بهتر درک کنند. وی همچنین گفته که حضور ستارهشناسان جوان در تیم خود را باارزش میداند از آنجا که آنها چشماندازی تازه را با خود به همراه میآورند.
بهعنوان یک محقق از تعامل با ذهنهای جوان که از آزمایش و یاد گرفتن استقبال میکنند و کمترین مقدار تعصب را دارند، بسیار لذت میبرم. همچنین فکر میکنم این برای دانشآموزان دبیرستانی بسیار مفید است از آنجا که در معرض پیشرفتهترین تحقیقات قرار میگیرند و این آنها را برای حرفهشان بهعنوان یک محقق سریعاً آماده میسازد.
همانطور که دایلان متذکر شد، شرکت در چنین پروژههایی ستارهشناسان جوان را در آغاز حرفهی خود بهعنوان محقق کمک میکند. کارتیک پینگله تحصیل در رشتهی ریاضیات کاربردی یا اخترفیزیک پس از پایان دورهی دبیرستان خود را در نظر دارد و جسمین رایت نیز بهزودی برنامهی کارشناسی ارشد در اخترفیزیک را آغاز خواهد کرد.
لینک کوتاه: