مطالعاتی که روی واکسن کرونا صورت گرفته از تاثیرگذاری بالای آن خبر میدهند که بیشک اتفاق دلگرمکنندهای در مسیر مبارزه با کرونا است.
پس از گذشت سه ماه از آغاز واکسیناسیون در ایالات متحدهی آمریکا، محققان شروع به جمعآوری دادهها از نتایج آن کردهاند که نشان میدهد واکسن کرونا به اندازهی آزمایشهایی که پیشتر از آنها انجام شده بود موثر هستند. با توجه مطالعات اخیر، واکسنها نهتنها افراد را در برابر علائم بعد از ابتلا به کرونا مقاوم میسازند بلکه به کل خطر ابتلا به این ویروس را کاهش میدهند که نشانهای است مبنی بر اینکه جلوی ویروس کرونا را میگیرند و صرفاً مانع مریض شدن افراد نمیشوند.
هر دو واکسن مدرنا و فایزر/بیوانتک در آزمایشهای گستردهشان حدود ۹۵ درصد در محافظت از افراد در برابر علائم کرونا موثر بودهاند و هیچوقت تضمین شده نبود که وقتی در دسترس عموم قرار گرفتند نیز همانقدر موثر واقع شوند. علیرغم تمامی تلاشهای محققان، جمعیتی که مورد آزمایشهای بالینی قرار گرفتهاند نمیتوانند نمایندهی مناسبی برای جمعیت کلی باشند و از گروههای خاص، مثلاً افراد باردار آزمایش صورت نمیگرفت و محیط واکسیناسون در فضایی انجام میشد که در مقایسه با محیطهای عمومی تزریق واکسن کرونا بیشتر تحت مراقبت و کنترل شده بود.
به همین دلیل است که موثر بودن کرونا حال بسیار جالب توجه به نظر میرسد. «مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری» (Centers for Disease Control and Prevention یا به اختصار CDC) این هفته نتایج امیدوارکنندهای را از تحقیقاتی مختص به ارزیابی اثرگذاری واکسن کرونا روی کارکنان خط مقدم گزارش داده است. کمی کمتر از ۴ هزار تن از کارکنان خدمات درمانی و نیروهای امدادی ۱۳ هفتهی متوالی آزمایش دادهاند و دو دوز از واکسن کرونا برای این گروه که مدام در معرض ابتلا به کرونا هستند، حدود ۹۰ درصد در جلوگیری از ابتلا موثر بودهاند. حتی یک دوز هم ۸۰ درصد اثرگذاری داشته است.
سایر تحقیقات در خصوص تاثیرگذاری واکسن کرونا نیز بسیار امیدوارکننده بودهاند. اولین دادهها از تزریق واکسن را اسرائیل ارائه داد که به سرعت واکسیناسیون را شروع کرده بود. طی مطالعاتی در ماه فوریه که در این کشور صورت گرفته بود، حدود ۶۰۰ هزار نفر که واکسن فایزر/بیوانتک دریافت کرده بودند با همین تعداد افرادی که واکسینه نشده بودند مقایسه شد و نتیجه، تاثیرگذاری ۹۴ درصدی واکسن یک هفته پس از تزریق دوز دوم در برابر کرونای علامتدار بود.
اولین دادهها در ایالات متحدهی آمریکا از ساکنان آسایشگاهها و کارکنان خدمات درمانی – که اولین افرادی بودند که واکسن کرونا دریافت کرده بودند – به دست آمده است. نتیجهی مطالعات روی ساکنان آسایشگاهها اهمیت ویژهای دارد از آنجا که این افراد بهخاطر سن بالای خود در برابر کرونا بسیار آسیبپذیرتر هستند و همچنین واکسنها برخی مواقع روی افراد مسن به خوبی عمل نمیکند. با این حال گزارش تاثیرگذاری ۶۳ درصدی واکسن فایزر/بیوانتک در جلوگیری از ابتلا و نه صرفاً علائم در اشخاص ساکن در آسایشگاهها طبق گزارشی از مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری در ماه مارچ بسیار خوشایند است. علاوه بر این، مطالعات دیگری روی بیماران کلینیک مایو که بین دسامبر ۲۰۲۰ و اوایل فوریهی ۲۰۲۱ واکسینه شده بودند صورت گرفت که از تاثیرگذاری ۸۸ درصدی واکسن کرونا خبر میداد. احتمالاً تمام این افراد ساکنان آسایشگاهها و کارکنان خدمات درمانی بودهاند.
اگرچه همچنان سوالات و شبک و شبههای مختلفی در رابطه با واکسن کرونا و انواع آن وجود دارد، بهصورت کلی بسیار خوشایند است که واکسیناسیون تا به اینجا چنین نتیجهای داشته است و باید منتظر مطالعات بیشتر در آینده بود.
لینک کوتاه: