کدام برنامه‌های مخصوص کودکان اطلاعات بیشتری درباره آن‌ها جمع آوری می‌کنند؟

کدام برنامه‌های مخصوص کودکان اطلاعات بیشتری درباره آن‌ها جمع‌آوری می‌کنند؟

احتمالا به عنوان یک پدر یا مادر، درباره نحوه استفاده فرزندانتان از اینترنت و مدت زمانی که به صورت آنلاین سپری می‌کنند نگرانی‌هایی دارید. از اعمال کنترل گرفته تا محدودیت دسترسی به فضای آنلاین و رسانه‌های اجتماعی، انتخاب‌های زیادی برای اینکه از مصون بودن فرزندتان در این فضا مطمئن شوید در اختیار دارید. اما خطر پنهانی دیگری وجود دارد که بسیاری از ما آن را در نظر نمی‌گیریم.

اخیرا مطالعه‌ای توسط مرکز تحقیقاتی پیو بر روی کودکان ۸ ساله انجام شد که نشان داد ۸۱ درصد کودکان آمریکایی از تبلت چه برای بازی یا پیام دادن به دوستانشان، چه گشت و گذار در رسانه‌های اجتماعی یا تماشای فیلم استفاده می‌کنند. بسیاری از محبوب ترین برنامه‌های کودکان همواره در حال جمع آوری اطلاعات درباره آن‌ها هستند در حالی که چیز زیادی به فرزندان مان یاد نمی‌دهند.

در این مطلب سیار نیوز به تعدادی از این برنامه‌ها پرداخته‌ایم و اینکه چطور می‌توانیم از حریم خصوصی فرزندمان محافظت کنیم.

برنامه‌های کودکان چه اطلاعاتی را جمع آوری می‌کنند و چرا؟

تحقیقی که توسط موسسه بین‌المللی علوم کامپیوتر وابسته به برکلی بر روی هزاران برنامه رایگان برای کودکان در فروشگاه گوگل پلی انجام شد، نشان داد که تقریباً یک پنجم برنامه‌های مورد مطالعه برای کودکان، اطلاعات شناسایی شخصی مانند نام، جنسیت و تاریخ تولد را جمع‌آوری می‌کنند.

حدود ۵ درصد از برنامه‌ها اطلاعات تماس یا موقعیت مکانی را بدون رضایت والدین جمع‌آوری می‌کنند. نگران کننده‌تر اینکه بسیاری از برنامه‌ها داده‌ها را به‌طور ناامن منتقل می‌کنند. داده‌هایی که برنامه‌های مختلف می‌توانند از کودکان جمع آوری کنند عبارتند از:

  • اطلاعات تماس
  • تاریخچه جستجو و مرور
  • محل
  • اطلاعات مالی
  • مخاطبین
  • محتوای کاربر
  • داده‌های استفاده شده
  • تشخیص
  • رمزهای عبور
  • خریدها

بسیاری از توسعه دهندگان در مواجهه با سوالی راجع به دلیل جمع آوری این داده‌ها، از اینکه اپلیکیشن آن‌ها توسط کودکان استفاده می‌شود اظهار بی اطلاعی می‌کنند. همچنین تعدادی هم ادعا کردند که برنامه‌های آن‌ها به طور خاص برای کودکان عرضه نشده است. با توجه به برنامه‌هایی که مورد بررسی قرار گرفته‌اند می‌توان گفت هر دو ادعای مطرح شده کاملا نادرست است.

محبوب‌ترین برنامه‌های کودکان
بسیاری از محبوب‌ترین برنامه‌های کودکان همواره در حال جمع آوری اطلاعات درباره آن‌ها هستند

چرا برنامه‌های کودکان به جمع آوری اطلاعات می‌پردازند؟

بر اساس قانون حفاظت از حریم خصوصی آنلاین کودکان (COPPA)، توسعه دهندگان برنامه‌های کودکان جهت حفاظت از داده‌های کودکان زیر ۱۳ سال باید اقداماتی را انجام دهند. ممکن است توسعه دهندگانی که از نرم افزارهای شخص ثالث برای جمع آوری داده‌های کاربران بدون رضایت آن‌ها استفاده می‌کنند – چیزی که غالبا بیشتر از آنچه فکر می‌کنید اتفاق می‌افتد و عمدتا به دلیل پیکر بندی نادرست تنظیمات به وجود می‌آید – این قانون را زیر پا بگذارند.

طبق مطالعه‌ای که توسط Compareitech انجام شد حدود ۲۰ درصد از ۵۰۰ برنامه برتر اندرویدی کودکان که در فروشگاه گوگل پلی در دسترس است داده‌هایی را جمع آوری می‌کنند که احتمالاً قوانین COPPA را نقض می‌کنند.

جدا از خریدهای درون برنامه‌ای، بسیاری از برنامه‌های رایگان با فروش داده‌های شخصی به شبکه‌های تبلیغاتی درآمد کسب می‌کنند. برای مثال بازی‌ها می‌توانند با تجزیه و تحلیل عادت‌های کودکان و با استفاده از این اطلاعات، تبلیغات دقیقی برای بازی‌های بعدی خود ارائه کنند.

برنامه‌های اشتراک گذاری ویدیو (مانند یوتیوب) هم می‌توانند با جمع آوری سابقه جستجو و مشاهده ویدیوها، تبلیغات و ویدیوهای بیشتر دیده شده را ارائه کنند. حتی بازی‌های آموزشی نیز از جمع آوری و به اشتراک گذاری داده‌های کودکان مستثنی نیستند.

کدام برنامه‌ها به اطلاعات بیشتری نیاز دارند؟

در ژانویه ۲۰۲۲، ToyZone مطالعه‌ای بر روی بیش از ۱۰۰ برنامه مخصوص کودکان برای تجزیه و تحلیل سیاست‌های حفظ حریم خصوصی انجام داد تا میزان اطلاعات جمع آوری شده توسط این برنامه‌ها را بررسی کند.

تصویر زیر به طور کلی ۱۰ دسته از برنامه‌ هایی که بیشترین اطلاعات را دریافت می‌کنند در طیف وسیعی از دسته بندی‌ها نشان می‌دهد. به عنوان مثال برنامه‌هایی مثل Greenlight Kids و Teen Banking بیشترین اطلاعات از ۲۲ نوع داده مختلف را جمع آوری می‌کنند و از این لحاظ در رتبه اول قرار دارند.

اطلاعات دریافتی برنامه‌های کودکان
لیست ۱۰ برنامه‌ای که بیشترین اطلاعات را دریافت می‌کنند

شاید شگفت زده شوید اگر بدانید بازی‌ای که در رتبه بعدی قراردارد، بازی محبوب Pokemon Go است که ۱۷ نوع داده مختلف از جمله اطلاعات تماس، مکان، شناسه‌ها و موارد دیگر را جمع آوری می‌کند. در مقابل، بازی‌هایی مانند Townscape و برنامه‌های آموزشی مانند MarcoPolo Ocean اصلاً داده‌ای را جمع‌آوری نمی‌کنند.

کدام دسته از برنامه‌های کودکان اطلاعات بیشتری را جمع آوری می‌کنند؟

با نگاهی به جدول زیر به سادگی درمی‌یابیم کدام دسته از برنامه‌های کودکان تشنه جمع آوری اطلاعات بیشتری هستند. طبق مطالعات انجام شده، برنامه‌های مدیریت مالی که به طور متوسط ۱۰.۱ بخش از انواع داده را جمع آوری می‌کنند بدترین برنامه‌ها هستند. بازی‌ها، رسانه‌های اجتماعی، پیام رسان‌ها و برنامه‌های پخش ویدیو هم خیلی از این قافله عقب نمانده‌اند.

انواع برنامه‌هایی که کمترین داده را در مورد کودکان جمع آوری می‌کنند شامل برنامه‌های علمی‌(فقط با ۲.۴ بخش داده)، برنامه‌های طبیعت و حیوانات و برنامه نویسی است. بیایید نگاهی دقیق‌تر به بدترین برنامه‌ها در این دسته بندی‌ها بیندازیم.

 

لیست برنامه های کودکان
جدول انواع برنامه‌ها که داده‌های زیادی جمع آوری می‌کنند

بازی‌ها

به عنوان بزرگسال عادت کرده‌ایم که بین بازی‌های رایگان تبلیغات ببینیم، اما در مورد بازی‌های کودکان این تبلیغات به طور خاص جهت تشویق آن‌ها به خرید بازی جدید یا خرید درون برنامه هدف گذاری شده است. در دسته بندی بازی‌ها همان طور که پیش از این اشاره کردیم، Pokemon Go متخلف‌ترین بازی است.

دیگر بازی‌های محبوبی که بیشترین داده را جمع‌آوری کردند عبارتند از Animal Jam (۱۶)، Roblox (۱۵) و Animal Crossing: Pocket Camp (۱۳) . داده‌های جمع آوری شده توسط این بازی‌ها از اطلاعات تماس گرفته تا خریدها، شناسه‌ها و سابقه جستجو را شامل می‌شد.

رسانه‌های اجتماعی و پیام رسان‌ها

بسیاری از والدین به درستی نگران زمانی هستند که فرزندان شان بدون نظارت در این برنامه‌ها سپری می‌کنند. جای تعجب نیست که Facebook Messenger Kids بیشترین داده (۱۵ نوع داده مختلف) را در مورد کودکان جمع آوری می‌کند. Kinzoo Social و Fennec Messenger هم میزان داده‌های زیادی را جمع آوری می‌کنند. اگر دوست دارید فرزاندانتان از برنامه‌هایی استفاده کنند که اطلاعات خاصی جمع آوری نمی‌کنند، Girl۲GirlWall و Edmodo انتخاب مناسبی هستند.

برنامه‌های پخش ویدئو

شاید فکر کنید برنامه‌های پخش ویدئو مانند یوتیوب نیازی به جمع آوری اطلاعات شما ندارند اما شگفت زده خواهید شد اگر بگوییم طبق این مطالعه هیچ یک از برنامه‌های پخش ویدئو در زمره برنامه‌هایی که هیچ اطلاعاتی جمع آوری نمی‌کنند قرار نمی‌گیرند. یوتیوب با جمع‌آوری ۱۵ نوع داده از جمله شناسه‌ها، تاریخچه جستجو و موقعیت مکانی، در صدر قرار گرفت.

یوتیوب در سال ۲۰۱۹ مبلغ ۱۷۰ میلیون دلار برای رسیدگی به اتهامات مربوط به جمع آوری اطلاعات شخصی کودکان پرداخت کرد. با این حال، ادعا می‌کند که این کار را به منظور ارائه توصیه‌ها به جای استفاده از این داده‌ها برای تبلیغات هدفمند انجام می‌دهد.  DisneyNOW و Hopster به ترتیب با جمع آوری ۹ و ۷ نوع داده، در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.

برنامه‌های آموزشی

معمولا فرض بر این است که برنامه‌های آموزشی مکانی امن برای رشد و یادگیری کودکانمان است. اما تعدادی از برنامه‌های محبوب آموزشی هم به جمع آوری داده‌های کودکان می‌پردازند. از جمله آن‌ها می‌توان به Speech Blubs: Language Therapy که ۱۲ نوع داده مختلف را جمع‌آوری می‌کند یا Pictowrd که ۹ بخش از انواع داده مانند محتوای کاربر، شناسه‌ها، usage data، خریدها و موارد دیگر را جمع‌آوری می‌کند اشاره کرد.

در این مطالعه، تنها برنامه‌های آموزشی که هیچ اطلاعاتی جمع آوری نمی‌کردند شامل Easy Dyslexia Aid و MarcoPolo Ocean بودند.

حفاظت از حریم خصوصی کودکان در فضای آنلاین

شاید تا کنون فکر نمی‌کردیم که برنامه‌های محبوب کودکان مان اطلاعات درباره آن‌ها جمع آوری می‌کنند. خوشبختانه با انجام اقداماتی می‌توان کودکان را در برابر این برنامه‌ها محافظت کرد:

  • مطمئن شوید برنامه‌هایی را از فروشگاه‌های معتبر (مانند گوگل پلی) دانلود می‌کنید که دارای خط ‌مشی محافظت از کودکان هستند.
  • برنامه‌های مخصوص اعمال کنترل‌ والدین را نصب و استفاده کنید؛ مخصوصاً برای کودکان کوچک‌تر که از تبلت یا تلفن استفاده می‌کنند.
  • تنظیمات حریم خصوصی برنامه‌ها را پس از نصب آن‌ها و همچنین برای مرورگرها و سایت‌های جدید تنظیم کنید.

همچنین بهتر است که با فرزندان خود در مورد اینکه اطلاعات شخصی آن‌ها چقدر ارزشمند است، صحبت کنید تا آن‌ها نیاز به محافظت از خود را درک کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا