واردات آیفون 14

رفع ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ به نفع چه گروهی است؟!

رفع ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ که این روزها به بحث داغی تبدیل شده با واکنشهایی نیز همراه بوده که مخالفان این جریان با ادله مشخص معتقدند برای مصرف کننده نهایی بسیار مضر است.

به گزارش زیمانیوز، موضوع ممنوعیت واردات گوشی‌های بالاتر از ۳۰۰ یورو از تابستان سال ۱۳۹۹ به‌عنوان راه‌حلی برای مشکل واردات و کمبود گوشی مطرح شد که البته با جنجال‌هایی همراه شد اما پس از آن تصمیماتی برای ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار و در صدر آنها برند اپل گرفته شد. تا اینکه از بهمن ماه سال گذشته با ابلاغیه سازمان توسعه تجارت به گمرک ایران ورود آیفون ۱۴ و مدل‌های بعد از آن به عنوان کالای همراه مسافر و یا پستی از ابتدای اسفند امسال ممنوع اعلام شد.

این در حالی است که اخیرا اتاق بازرگانی تهران و انجمن واردکنندگان موبایل خواستار رفع ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ شده اند و در نامه‌ای مشترک خطاب به معاون اول رئیس جمهور با هدف ایجاد ثبات و تنظیم بازار موبایل کشور سه راهکار ارائه کرده‌اند. در این نامه با اشاره به اینکه ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ موجب سوء‌استفاده از رویه مسافری شده، رفع محدودیت واردات این گوشی خواسته شده است.

در این نامه به جلسه مشترک ۲۷ اردیبهشت‌ماه با کمیسیون اقتصادی معاون اول ریاست‌جمهوری اشاره شده که هدف آن بررسی چالش‌های اساسی زنجیره تأمین و توزیع موبایل است. بر این اساس انجمن با اشاره به اینکه در حال حاضر همه موبایل‌های بالای ۶۰۰ دلار، به جز آیفون ۱۴ فقط با منشأ ارز حاصل از صادرات خود وارد می‌شوند، گفته که موبایل‌های بالای ۶۰۰ دلار به دلیل افزایش تقاضا و کاهش عرضه با قیمت‌های غیرواقعی به دست مصرف کننده می‌رسد.

از طرف دیگر در نامه تاکید شده که آیفون ۱۴ همچون بسیاری از کالاهای موبایل، در چین توسط شرکت فاکسکان تولید می‌شود و هیچ قابلیت متفاوتی اعم از ارتباط ماهواره‌ای یا مواردی از این قبیل ندارد و عملاً نسخه تکمیل‌شده آیفون ۱۳ است، اما در ردیف کالاهای ممنوع‌الورود قرار گرفته است. بنابراین این مدل تا یک اسفند با سوءاستفاده از رویه مسافری وارد می‌شده و ارز آن عموماً به‌طور قاچاق از کشور خارج شده و با روش‌های غیرشفاف در سامانه‌های گمرک ثبت شده است. انجمن واردکنندگان موبایل همچنین تخمین زده که حجم واردات این کالا بیش از ۱۲۰ هزار گوشی بوده، هر چند به‌علت جلوگیری از ثبت رسمی آمار آن، تعداد دقیق وجود ندارد. مجموع ارزش دلاری آن نیز بالغ بر ۱۵۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود.

از طرف دیگر ورود حجم زیاد آیفون ۱۳ که عموماً کارکرده، رفرش یا غیراصلی هستند، باعث متضررشدن بخشی از مصرف‌کنندگان شده است. همچنین انجمن موبایل هشدار داده که اگر استفاده از این روش‌های جدید به صرفه اقتصادی برای همه گوشی‌های پرمصرف و ارزان قیمت برسد، عملا طرح رجیستری کارایی خود را از دست خواهد داد و قاچاق مسافری بازار را خواهد گرفت.

در بخش دیگر نامه به بحث ارز گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار پرداخته و پیشنهاد شده «صدور مجوز ثبت سفارش و تخصیص ارز از منشأ ارز خود یا دیگران یا منشأ ارز صادرات خود یا دیگران، برای واردات کالاهای با ارزش بیش از ۶۰۰ دلار، صرفاً برای شرکت‌های واردکننده موبایل با سابقه بیش از ۲ سال و سابقه رفع تعهد ارزی بیش از ۸۵ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و امتیاز خدمات پس از فروش بالاتر از ۷۵ در سامانه جامع گارانتی کشور باشد. همچنین از ایجاد سابقه مجاز برای واردات از منشأ ارز حاصل از صادرات خود یا غیر در سال بعد از واردات و همین طور امکان واردات زیر ۶۰۰ دلار به میزان واردات سال گذشته با منشأ ارز حاصل از صادرات خود جلوگیری شود».

دنبال کنندگان رفع ممنوعیت آیفون ۱۴، چه منافعی را دنبال می کنند؟!

این در حالی است که در مقابل اصرار جبهه رفع ممنوعیت واردات آیفون ۱۴، مخالفان این موضوع نیز با بیان ادله هایی مشخص ورود این کالا را به ضرر مصرف کننده می دانند.

برخی از مخالفان با دلایل استفهامی معتقدند: سئوالات اصلی که باید از دنبال کنندگان رفع ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ پرسید این است که :

۱– با توجه به اینکه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار دستگاه آیفون ۱۴ طی یک سال گذشته وارد کشور شده و این موبایل‌ها در هیچ سامانه‌ای ثبت نشده است، نحوه ثبت و رجیستری این دستگاه‌ها چگونه خواهد بود و آیا قرار است رویه دیگری به غیر از مسافری و تجاری برای رجیستر کردن این آیفون‌ها ایجاد شود؟!

۲- از آنجایی که ممنوعیت اعمال شده صرفا برای عدم واردات آیفون ۱۴ نبوده و آیفون‌های بعدی را نیز شامل می‌شود، دلیل اینکه در مطالبه اصناف و شرکت‌ها فقط به آیفون۱۴ اشاره شده چیست؟! چرا رفع ممنوعیت واردات آیفون۱۵ که یک ماه دیگر عرضه خواهد شد مطالبه نمی‌شود؟!

مخالفان معتقدند، موضوع مهمی که باید در این برهه به آن توجه ویژه شود، ورود و عرضه تعداد زیادی موبایل ریپک و ری لیبل به بازار است که سودهای هنگفتی را نسیب سوداگران واردات و عرضه این کالاها کرده است که اتفاقا در بین این موبایل‌ها، تعداد زیادی آیفون۱۴ نیز موجود است.

حال این سئوال مطرح می‌شود که دنبال کنندگان رفع این ممنوعیت در واپسین روزهای عرضه‌ی جهانی آیفون ۱۴، چه منافعی را با به نتیجه رساندن خواسته‌ی خود دنبال می‌کنند؟

0

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *