تسلا

تسلا برای عرضه‌ی گسترده‌تر نرم‌افزار رانندگی تمام خودکار برنامه دارد

مدیر عامل تسلا یعنی ایلان ماسک باری دیگر برای عرضه‌ی گسترده‌تر نرم‌افزار «رانندگی تمام خودکار» (Full Self-Driving یا به اختصار FSD) وعده داده است.

حدود یک سال پس از آغاز آزمایش نسخه‌ی بتای نرم‌افزار رانندگی تمام خودکار با گروهی منتخب از مشتریان، ایلان ماسک اظهار داشته است که برای عرضه‌ی گسترده‌تر آن تا پایان سپتامبر برنامه دارد.

ایلان ماسک در حساب رسمی توئیتر خود اعلام کرده است که تسلا نسخه‌ی ۱۰ نرم‌افزار رانندگی تمام خودکار را از طریق برنامه‌ی دسترسی زودهنگام از ۱۰ سپتامبر (۱۹ شهریور) در دسترس مشتریان قرار خواهد داد. سپس طی چند هفته‌ی بعد از آن، رفع باگ‌ها و تنظیم این نرم‌افزار صورت می‌گیرد که ماسک برآورد می‌کند ۴ هفته به طول خواهد انجامید. در آن زمان این نرم‌افزار در اختیار مشتریان بیشتری قرار خواهد گرفت و انتظار می‌رود که به‌صورت دکمه‌ای جهت دانلود برای خریداران بسته‌ی نرم‌افزار رانندگی تمام خودکار (FSD) ارائه شود.

با این وجود، نباید همچنان مطمئن بود از آنجا که ایلان ماسک مدت‌ها است که وعده‌ی عرضه‌ی گسترده‌تر نسخه‌ی بتای نرم‌افزار رانندگی تمام خودکار را به خریداران بسته‌ی مخصوص آن (که ۱۰ هزار دلار قیمت دارد) می‌دهد. وی در سال ۲۰۱۸ مدعی شد که نسخه‌ای از این نرم‌افزار که مدت‌ها است مورد انتظار است در آگوست به انتشار می‌رسد که این اتفاق به وقوع نپیوست. وی در سال ۲۰۱۹ دوباره وعده داد که طی یک سال آینده مجموعاً بیش از ۱ میلیون‌ خودرو به آن مجهز خواهند شد که قطعاً چنین برنامه‌ای هم عملی نشد. تسلا در واقع در ماه ژوئیه شروع به عرضه‌ی نسخه‌ی ۹، تنها برای اعضای برنامه‌ی دسترسی‌ زودهنگام کرد. انتظار طرفداران تسلا به حدی طولانی شده است که برخی از مشتریانِ شاکی از این وضعیت، از این شرکت به‌خاطر تبلیغات کذب شکایت کرده‌اند.

از جدیدترین و مهم‌ترین اخبار مرتبط با تسلا طی چند وقت اخیر می‌توان به تعویق دوباره‌ی تولید رودستر تا سال ۲۰۲۳ اشاره کرد؛ خودرویی که پس از رونمایی‌اش در ۲۰۱۷ قرار بود در ۲۰۲۰ به تولید برسد اما این امر به ۲۰۲۱ و سپس ۲۰۲۲ موکول شد و حال تاخیر دیگری را متحمل شده است. همچنین ایلان ماسک اظهار داشته که به دنبال این است که رودستر امکان معلق‌شدن در هوا را داشته باشد که بی‌شک قابلیت بسیار جذابی است اما چالش‌های قابل توجهی پیش روی آن خواهد بود. پس از زمزمه‌ها و اتهاماتی مبنی بر جاسوسی این شرکت از چین به وسیله‌ی خودروهای خود، ایلان ماسک به شخصه تمام این اتهامات را تکذیب کرد. علاوه بر این‌ها، درحالی که تسلا در ماه مارچ پذیرش بیت‌کوین در معاملات خودروهای خود را آغاز کرده بود، اخیراً در این زمینه تجدید نظر کرد و اعلام کرد که تسلا دیگر به‌خاطر نگرانی‌ها بابت گرمایش جهانی بیت‌کوین را نمی‌پذیرد از آنجا که «رمزارز ایده‌ی خوبی است اما نباید به ضرر محیط زیست تمام شود». ضمناً این شرکت در راستای افزایش ایمنی خودروهای خود، تصمیم به استفاده از دوربین‌های داخل آن‌ها جهت نظارت بر راننده گرفته است. عرضه‌ی خودروی پرحاشیه‌ی این شرکت یعنی سایبرتراک نیز تا سال ۲۰۲۲ به تعویق افتاده است و همچنین تسلا از ساخت ربات‌های انسان‌نمای خود خبر داده که بسیار پر سر و صدا شده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا