با توجه به برگزاری اولین نشست هم اندیشی شرکت های فناوری بیمه حول موضوع فرصت های آیین نامه ۱۰۵ بیمه مرکزی برای اینشورتک ها در پژوهشکده بیمه، اهداف آیین نامه مذکور و و چشم انداز اینشورتک کشور با مبنای مطالعات تطبیقی صورت گرفته، ترندها و آینده نگاری های این حوزه در جهان مورد تبیین و بررسی قرار گرفت.
از نظر بنده وجود چنین آیین نامه ای که اینشورتک ها را زیر چتر حمایتی یک نهاد رگولاتور با درک درست از ماهیت فناوری های بر هم زننده و ساختارشکن قرار میدهد، گامی بسیار با ارزش و تاریخ ساز در صنعت بیمه کشور است.
حمایت از ورود اینشورتک ها به بخش های بیمه گرانه و مجوز برداشتن ریسک، نقطه عطف این آیین نامه خواهد بود. همچنین مواردی مانند تلاش برای جلوگیری از تعارض منافع که در برخی مواد آیین نامه مانند ماده ۴ و تبصره هایش به آن پرداخته شده، بنظر نیازمند بازبینی و اصلاح است؛ چراکه با برخی از واقعیت ها و معادلات مدل های کسب و کار، جذب سرمایه، تفکر استارتاپی و دانش بنیان همخوانی ندارد. مانند این نکته که یک شخص حقیقی نمیتواند در دو اینشورتک، بیش از ۲۰ درصد سهام داشته باشد.
از سوی دیگر در این آیین نامه به جای اینکه موسسات بیمه ای به جهت حمایت، توجه و سرمایه ، به سمت استفاده از سرویس های اینشورتک ها سوق داده شوند ( که باعث تسهیل، رشد و رونق کسب و کارهای اینشورتکی میشود) در ماده ۴ ، موسسات بیمه ای را مجاز به تأسیس شرکت اینشورتک و یا تملک ۱۰۰ درصد سهام آنها می کند که نتیجه آن هرچند میتواند منجر به سرعت رشد اینشورتک ها شود، اما در مقابل می تواند منجر به ایجاد بازار انحصاری، کاهش قدرت اینشورتک های مستقل از موسسات بیمه ای و نهایتا خارج شدن سرمایه ها از این بازار شود.
وجود این آیین نامه نباید حتی ناخواسته شرکت ها را ناچار به اخذ مجوز کند. اما پیش بینی بنده این است که عدم توجه کافی باعث شود برای شرکت های مجوز دار فرش قرمزی پهن شده و برای سایر اینشورتک ها هیچ تمهیدی صورت نگیرد. در نتیجه ناخواسته شرایطی ایجاد شود که همه نفع خود را در اخذ مجوز ببینند. در نتیجه همه مشمول محدودیت های قانونی مترتب بر آن شوند و در نتیجه فضای نوآوری بسته شده و توجه، نوآوری ها و سرمایه گذاری ها از این بازار دور شود.
سید محمود شجاعی کیاسری
هم بنیانگذار استارتاپ ایزی بیمه
دبیر کمیسیون مشاوران نصر تهران
لینک کوتاه: