محمد مهدی بهرامی، دبیر کمیسیون تامین مالی جمعی سازمان نصر تهران معتقد است اگر به دنبال رشد در این حوزه هستیم، باید موانع پیشروی آن را هر چه زودتر بر طرف کنیم.
به گزارش زیمانیوز، محمد مهدی بهرامی، دبیر کمیسیون تامین مالی جمعی نصر تهران دربارهی وضعیت این حوزه در کشور میگوید: «کرادفاندینگ یک ابزار جدید برای تامین سرمایه در دنیا است. در گذشته مردم با برخی از مفاهیم و جنبههای این حوزه در قالبهای مختلف آشنا بودند. با این وجود، به شکل یک سازوکار رسمی و جامع و قابل پیگیری و توسعه در هر مکان و زمان وجود نداشت. در حال حاضر با توجه به ظرفیتهای موجود در حوزه ارتباطات و توسعه اینترنت، فعالیت در این فضا تسهیل شده است».
او در همین زمینه ادامه داد: «کرادفاندینگ در قیاس با دیگر ابزارهای تامین مالی مثل وام بانکی یا بازار سرمایه حجم بزرگی را به خود اختصاص نداده است. با این وجود نمیتوانیم از رشد بسیار خوب این حوزه در سالیان گذشته چشمپوشی کنیم. نرخ رشد مختلط سالانه این بازار در دنیا بیش از ۱۵٪ است. در داخل و در حال حاضر، بخشی از افراد و مجموعههایی که نمیتوانند در بخش سنتی تامین سرمایه کنند، به سمت استفاده از این ابزار گرایش پیدا کردهاند. همچنین سکوهای فعال در این حوزه نیز به یک بلوغ نسبی رسیدهاند و زیستبوم اولیه این حوزه در کشور شکلگرفته است. تشکیل کمیسیون اختصاصی در سازمان نصر تهران نیز از جلوههای شکلگیری این زیستبوم است».
بهرامی دربارهی وضعیت رگولاتوری در این حوزه نیز میگوید: «وضعیت رگولاتوری در این حوزه با فراز و فرود همراه بوده و در برهههای مختلف قوت و ضعف داشته است. هنگامی که کرادفاندینگ به چشم یک اولویت دیده شده است، وضعیت تامینمالیجمعی با بهبود همراه بوده است. معمولا در این برههها تعامل و گفتوگوی خوبی نیز بین بخش دولتی و بخش خصوصی شکل گرفته است».
او افزود: «یکی از وظایف رگولاتوری ساماندهی و برطرف کردن موانع از سر راه کسبوکارها است. با توجه به این مسئله، کارهای بسیار زیادی در زمینه رگولاتوری حوزه کرادفاندینگ باید صورت پذیرد. انتظار فعالان حوزه کرادفاندینگ این است که امور مالیاتی، پیگیریهای قانونی و آییننامهای و ساختار تصمیمگیری و سیاستگذاری با سرعت معقولی پیش برود. اگر به این امور توجه نشود، نمیتوانیم توقع رشد فزایندهای را داشته باشیم. ظرفیتهای بسیار زیادی به دلیل مشکلات موجود در این بخش از بین رفته یا معطل است. البته تمام مسائل فقط به رگولاتور اختصاص ندارد و در بخشهای دیگر نیز ملاحظاتی دیده میشود».
مشورت با بخش خصوصی
او دربارهی مشورت با بخش خصوصی در امور سیاستگذاری هم میگوید: «بخش خصوصی در برهههایی مورد مشورت قرار گرفته است اما این مسئله نظاممند نشده است. در واقع روندی در این خصوص وجود ندارد و علیرغم همکاریهای صورت گرفته، بخش خصوصی جایگاه تعیین شده و مشخصی در زمینه سیاستگذاری این حوزه در کشور ندارد و به نظر میرسد استفاده از ظرفیت مجموعههایی چون نصر، به عنوان نماینده صنفی سکوها و بخش خصوصی، ضروری خواهد بود».
دبیر کمیسیون کرادفاندینگ نصر تهران درخصوص استقبال مجموعههای سرمایهپذیر از این حوزه نیز گفت: «به صورت کلی استقبال خوبی را از طرف شرکتهای سرمایهپذیر از این ابزار شاهد بودهایم. شرکتهایی با سایزهای متفاوت با طرحهای گوناگون برای تامین سرمایه خود از این ابزار استفاده کردهاند. با این وجود برخی از موانع باعث میشود سکوها نتوانند تمام این شرکتها را بپذیرند. برخی از این موانع حاصل قوانینی است که متناسب با آغاز فعالیت سکوها تعیین شده بود و امروز دیگر کاربرد چندانی ندارند و برخی دیگر به وضعیت خود سرمایهپذیر مربوط میشود. با وجود همه موانع، استقبال از این حوزه با توجه به میزان شناختی که از آن وجود دارد عالی بوده است».
او درخصوص آینده این حوزه در کشور نیز میگوید: «هرچند همه از فرصتهای این حوزه صحبت میکنند، از دید فعالان، در لایههای مختلف تهدیدهایی را مشاهده میکنیم. تهدیدهایی که اگر برطرف نشوند نه تنها رشد و توسعه کرادفاندینگ در کشور متوقف میشود، بلکه شاهد عقبگرد نیز در این زمینه خواهیم بود. اگر به دنبال رشد کرادفاندینگ هستیم باید پابهپای رشد تقاضای بازار و همچنین حسن استفاده از الگوهای دیگر کشورها، موانع موجود را رفع کنیم».
لینک کوتاه: